I gymnasieskolorna har man i dag inga anställda psykologer.
- Vi måste ordna det här med tillgänglighet till psykologer, säger Alf Nilsson, stabschef för gymnasieskolan på ön.
Den 1 juli trädde en ny skollag i kraft. Jämfört med den tidigare lagen ställer den högre krav på elevhälsan i skolan. Bland annat kräver lagen att alla Sveriges skolelever ska ha tillgång till en skolpsykolog.
Så är det inte i dag. Riksgenomsnittet, enligt en genomgång som gjorts av Psykologförbundet, är att det finns en skolpsykolog per 1 500 elever i grundskolan.
Grundskolan bättre
På Gotland är täckningen betydligt bättre än så. Åtminstone i grundskolan.
- Vi har bra täckning när det gäller psykologer på alla Region Gotlands skolor, säger Maria Benczy, samordnare vid barn- och utbildningsförvaltningen.
Grundskolan på Gotland har 4,5 skolpsykologtjänster på 4 575 elever. I snitt finns det alltså en skolpsykolog ansvar på cirka 1 000 grundskoleelever.
- På Gotland har man värnat barn med behov. Jag vet andra kommuner som i besparingstider har valt att skära ner på skolpsykologerna, säger grundskolans förstepsykolog Roland Engström.
Så långt grundskolan. På Gotlands gymnasieskolor finns det dock inga skolpsykologer. Det finns omkring 2 300 gymnasieelever på Gotland.
- Nej, det har varit så att vi inte haft någon anställd skolpsykolog på gymnasiet utan vi har haft kuratorer.
Samarbete
När det handlat om någon utredning av elever som har det besvärligt har vi löst det genom samarbete framför allt med BUP, säger Alf Nilsson, stabschef vid gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Är det en bra lösning?
- Nej, det är naturligtvis ingen optimal lösning. Det här är en problematik man diskuterar i hela Sverige just nu med anledning av den nya skollagen. Alla ska ha tillgång till skolpsykolog, så är det. Vi har ett ledningsmöte snart där vi ska diskutera den här frågan.
Ska lösas
Ett förslag som ska upp till diskussion är att gymnasieskolorna på ön ska dra nytta av de skolpsykologer som är anställda för grundskolans behov.
Fortfarande något bättre än riksgenomsnittet - men inte tillräckligt bra, anser Alf Nilsson.
- På något sätt måste vi ordna det här med psykologer på gymnasiet. Frågan finns i högsta grad på dagordningen.