Sedan i september har häktet i Visby haft problem med att det läckt in vatten när det har regnat. När GT pratade med Marita Olsson, kriminalvårdschef vid häktet i Visby, i mitten av december berättade hon hur regnet "forsat" in under ett skyfall, och att skyddsombuden lämnat in en så kallad 66A-anmälan, vilket är en begäran om "åtgärder kring arbetsmiljö" och som måste besvaras skyndsamt.
Nu verkar dock själva läckaget från taket vara åtgärdat, meddelar Marita Olsson.
– Vi har inte haft några nya läckage den senaste tiden, så jag tror att man har kommit tillrätta med de problemen. Taket verkar vara tätt, även om jag säger det med en viss reservation, säger hon.
De senaste månadernas problem med vatten som runnit in i lokalerna har dock orsakat så omfattande fukt- och mögelskador att häktet kommer att behöva saneras, och det måste också ske så snabbt som möjligt.
– Att sanering måste göras är givet, men vi har inget spikat datum ännu. Hur och när det ska ske kräver lite förarbete, och det är många bitar som måste falla på plats innan man kan genomföra saneringen, säger Marita Olsson, och fortsätter:
– Det måste dock ske i närtid, för vi måste få ett avslut på det här så att vi kan få ett fullständigt häkte igen. Vi har haft flera häktesceller stängda och det här har även skapat en oro bland personalen.
Med all sannolikhet kommer man att behöva stänga häktet under saneringsarbetet. Vad som sker med de frihetsberövade under tiden man håller stängt i Visby är inte helt klart i dagsläget.
– Vi jobbar just nu med hur det här ska gå till. Jag kan inte säga så mycket mer om det i nuläget, utan vi ska bland annat ha möte med fastighetsägaren på måndag. Jag ber därför att få återkomma om planerna för sanering och en eventuell stängning till nästa vecka.
Häktet Visby har befunnit sig i nuvarande lokaler sedan 1973, då den nya byggnaden för polis, häkte och åklagare stod klar. Häktet var innan dess beläget i "Sjumastarn", den gamla anstalten vid Visby hamn.
Även i anslutande lokaler till häktet, polisens lokaler, har man undersökt om fukt trängt in. Men polischef Fredrik Persson sade i mitten av november att man inte hittat något som talar för att så är fallet. I polisens lokaler finns bland annat tillnyktringsceller samt ett fåtal celler för anhållna personer.