När Kerstin Blomberg genomförde den första hälsokursen för invandrarkvinnor, förra våren, var det den första i landet i sitt slag. Numera ges liknande kurser på flera håll i landet och ytterligare två grupper har gått kursen på Gotland.
– Jag har förlängt den med en gång. Förut gick de fem gånger, nu går de sex gånger. Jag bjuder in Friskis och svettis och nu erbjuder de gympa för de här kvinnorna. Motion är så viktigt både fysiskt och psykiskt, de här kvinnorna har varit med om jättemycket, de har upplevt krig och flytt i båtar, säger Kerstin Blomberg.
– Vi pratar mycket om vad man mår bättre av. En sak är att prata med varandra, att röra på sig är också väldigt viktigt.
I veckan träffades den senaste gruppen, 16 arabisktalande kvinnor, främst från Syrien, en sista gång på Kompetenscentrum. GA var på plats när Kerstin Blomberg delade ut diplom och rosor i rött och rosa till deltagarna, som under kursen bland annat fått träffa en psykolog, en barnmorska, en socionom och en advokat. Kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter, kost, hälsa, motion, regler och lagar, är något av det som avhandlats.
– Det har varit jättekul och spännande, säger 33-åriga Yasira Alyoussef från Syrien, som tyckte att besöket av en barnmorska var särskilt givande.
– Hon berättade vad man ska göra när man är gravid och hur du ska göra för att inte bli gravid.
Yasira Alyoussef, som pluggar till vårdbiträde, med sikte på att bli undersköterska, har varit i Sverige i 3,5 år, men tycker ändå att kursen varit givande.
– Absolut ja, man behöver alltid information, säger Yasira Alyoussef, som menar att skillnader mellan hemlandet och det nya landet, är stora.
– Det är mycket annorlunda. Innan det blev krig var Syrien ett jättebra land, men många saker är annorlunda. Det är mycket bättre för kvinnor här och för barnen.
Mycket av kursinnehållet kretsar just kring kvinnor och barn.
– Jag har barn så det är bra att det handlar om barn också, säger 22-åriga Rawan Sulaiman från Irak.
Det finns en tanke bakom detta från Kerstin Blombergs sida.
– Stärker man mammorna så stärker man barnen, konstaterar hon.
Vid den sista träffen får deltagarna fylla i en enkät om kursen, men även skriva med egna ord vad de tycker.
– Det har varit roligt, jag har träffat kvinnor från andra länder och fått information om lagar och hälsa, det var viktigt. Det finns lagar och regler här som inte är vanliga i mitt land. Sverige är ett fritt land – jag kan bli vad jag vill, det finns inga problem med kulturen här, säger 42-åriga Soher Salem, från Syrien.
Hon tycker att hälsokursen också har fyllt en social funktion och önskar att det fanns liknande kurser inom andra områden.
– Det finns många kvinnor som inte har körkort, det är viktigt med kurser för att till exempel lära sig köra. Vi skulle också behöva en kurs för att förbereda oss för att få jobb, för att veta vilken väg vi måste gå, säger Soher Salem.
Att ge kvinnorna kunskap och svar på deras frågor är en del, en annan är att slå hål på myter, menar Kerstin Blomberg.
– Det finns en otrolig rädsla för socialen, att socialen ska hämta barnen. Det finns dem som inte vågat gå till sjukhus när barnen har slagit sig för att de är rädda. Men vi har haft en socionom här som förklarat. En annan myt är mödomshinnan.