Dagens hamnterminal i Visby har mer än 40 år på nacken, och invigdes redan 1982. Då var den ny och modern, med gott om plats. Från början vilade själva terminalbyggnaden på pelare, men har byggts om och försetts med en ankomsthall i markplan.
Sedan 1980-talets början har resandet ökat kraftigt. Från att ha varit dimensionerad för 800 000 passagerare om året passerar nu ytterligare en miljon resenärer om året till och från Visby hamn.
– Visst är det fantastiskt. Men vi har haft lite tur och man har ändrat reglerna, säger hamnchef Mats Eriksson och berättar att det förr bara var föraren som körde ombord i bilen, och att terminalen avlastas eftersom många följer med som passagerare in via bilfiltren.
Han välkomnar nu den stora satsning som nu planeras kring terminalbyggnaden. Regionen vill investera närmare 50 miljoner kronor i en modern anläggning för gotlänningar och besökare.
– Det är ett jättespännande projekt och jag tänker att det är bra att vi förhoppningsvis har lite tid på oss, säger Mats Eriksson.
En ny stor ombyggnad av terminalen planeras ske först under 2027 fram till 2029.
– Hamnterminalen går inte att stänga, och vi kommer att behöva bygga och renovera medan den är i drift, säger Mats Eriksson och berättar att hela projektet ännu är i ett tidigt skede, där skisser och underlag ska tas fram tillsammans med expertkompetens på området stora terminalbyggnader:
– Hur ser flödena ut och hur får man bäst effekt av kvadratmeterna? Det är ett gediget jobb vi har framför oss, säger han.
Planen är en tillbyggnad av 1 200 kvadratmeter, som bland annat handlar om att bygga om den stora yta som en gång var restaurang till incheckningsområde.
– Det är ett område vi skulle behöva nyttja om det skulle komma ytterligare ett rederi. Vi vet vad vi behöver och vill uppnå, att möjliggöra för två rederier, säger Mats Eriksson och menar att såväl trafiken med Gotlandsbåten som dagens internationella linjetrafik med Birka via Mariehamn på Åland visar på det behovet – där dagens terminal helt enkelt är för trång.
Rulltrappor och hissar i terminalen behöver också bytas ut och ses över. Dessutom möjligheten för tull, något som under Gotlandsbolagets trafik till Rostock till stor del fick skötas i provisoriska tält på kajen.
– Visst har det märkts att det är trångt, när både trafiken från Oskarshamn och Nynäshamn avgår och kommer samtidigt innebär det att det blir mycket folk i terminalen, säger Mats Eriksson.
Eftersom en ombyggnation kan ske först om några år har regionen redan påbörjat förbättringar, i den befintliga terminalen.
– Här är de nyrenoverade toaletterna, de blev klara för ungefär ett år sedan, säger Mats Eriksson och visar turkost kakel och fräscha utrymmen.
Även ute i terminalen har satsningar gjorts.
– De här är bara en månad gamla, säger han och visar långbord för den som vill sitta och jobba, och samtidigt ladda sina mobiler.
Samtidigt som en ombyggnation av terminalen sker vill hamnen ha med trafikavdelningen från Region Gotland, för att se över den hårt kritiserade och tidvis trånga bilparkeringen och hästskon för hämtning och lämning. Där passerar i dag barnfamiljer, i rusningstrafik och trängsel med mängder med bilar som ska in eller ut.
– Den är inte optimal, men det underlättar heller inte att alla inte följer bestämmelserna för hur länge man får parkera – medan man pussas och säger hej då. Det är bra om man har gjort sina ”långtradare” hemma innan, säger Mats Eriksson.