Han delar ut butikens matsvinn - till krögarna

Istället för att kasta det som blir över från matbutiken delar kocken Peter Lövbacker ut maten till restauranger i Visby.

Peter Lövbacker (till höger) har med sig kökmästarkollegan Arvid Endre från restaurang Bar Kemi när de delar ut grönsakerna på Stora torget.

Peter Lövbacker (till höger) har med sig kökmästarkollegan Arvid Endre från restaurang Bar Kemi när de delar ut grönsakerna på Stora torget.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2020-08-22 15:02

Peter Lövbacker är kock och har under sommaren jobbat på Bar Kemi i Visby. Vid sidan av det har han startat ett nytt initiativ. Att hämta överblivet svinn från Stora Coop i Visby och skänka till restauranger och krogar. Nu står han varje tisdag och fredag på Stora torget i Visby där den krögare som vill kan komma och hämta frukt och grönt.

– Jag tog med mig idén från när jag jobbade på Kafé de luxe i Växjö i 2,5 år. Där fick vi alla grönsaker som blev över från en leverantör och av det gjorde vi lunchbufféer, sallader och såser, säger Peter Lövbacker.

Just denna dag har han med sig lådor med tomater, rotfrukter, broccoli och annat grönt som av olika anledningar inte håller måttet i matbutiken. Hittills är det mest krögare i Visby innerstad som kommit och tagit del av svinnet.

När Peter Lövbacker plockade upp idén i våras var det tänkt som ett sätt att stötta krogarna eftersom alla befarade en rekorddålig sommar om det fortsatt skulle vara otillåtet att resa till Gotland.

– Jag ville göra det för att stötta min egen bransch. Nu tycks det som att krogarna har haft att göra ändå, men jag genomför ändå det här. Jag kommer köra på under hösten.

När utgången och överbliven mat från livsmedelsbutiker skänks är det ofta till härbärgen eller andra behövande.

– Det slängs alldeles för mycket. Om det här funkar och det finns varor att samla ihop har jag funderat på att utveckla det och kanske skänka även till behövande familjer och härbärgen, säger Peter Lövbacker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!