Nye vd:n om planerna – ”Vårt hotell ska leva – året om”

Nyligen tillträdde Lennart Lagnehag som ny vd för Clarion i Visby. Han ser redan nu Gotland som ”hemma” – och framöver vill den 47-årige dansken bringa nytt liv i det gamla stadshotellet.

Med ett vaket öga för detaljer kan man se flera saker som alltid kan bli bättre, menar Lennart Lagnehag.

Med ett vaket öga för detaljer kan man se flera saker som alltid kan bli bättre, menar Lennart Lagnehag.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2022-11-10 16:02

Lennart Lagnehag är född och uppvuxen i Århus på danska Jylland. Det var där, i disken på en hotellkrog, som han redan som 14-åring började sin karriär inom branschen. Drygt 30 år senare och med erfarenheter från hotell och restauranger i totalt sex länder, har han fått sitt drömjobb som hotelldirektör på Clarion Hotel Wisby.

undefined
Lennart Lagnehag, 47, är även utbildad i kockyrket och restaurangen kommer att ha stort fokus framöver under hans styre.

Och här har den nu 47-årige Lennart Lagnehag planerat att stanna med familjen – sin fru och deras två hundar.

– Gotland känns redan som hemma! Vi har varit här en del tidigare, senast 2019 två veckor i september.

undefined
Lennart Lagnehag är Clarion Hotel Wisbys nye vd, eller hotelldirektör som han själv väljer att kalla det. Med sig till ön, som han flyttade till i augusti, har Lennart Lagnhag sin fru och sina "bebisar" – två Welsh springer spaniel.

Även om det regnade mestadels av vistelsen, menar han att efter- eller lågsäsong är den bästa för att besöka Visby och Gotland. Och det är den delen av året som den nye hotelldirektören vill lyfta och utveckla. Tanken är att dra igång med olika evenemang, så kallade social clubs, som kedjan redan har på sina hotell. En satsning som egentligen påbörjades innan pandemin slog till.

– Jag vill ha en vinklubb, till exempel. Kanske finns det fler grupper som vill ses här på söndagarna och äta brunch.

Och just restaurangen kommer att få en nysatsning, lovar den nye vd:n som själv har en lång bakgrund i köket.

undefined
Med ett vaket öga för detaljer kan man se flera saker som alltid kan bli bättre, menar Lennart Lagnehag.

– Jag är utbildad kock och har haft eget catering företag i England där jag bodde i 10 år. Med tanke på att Gotland har kanske Sveriges bästa skafferi, kommer vi att lyfta de gotländska råvarorna.

Han tillägger att det mesta på hotellet i dag fungerar bra, men att alltid finns något på hotellet som kan förbättras. Under sin första tid på plats har hans fokus varit på organisationen, som nu är på plats.

Lennart Lagnehag säger att de nya satsningarna kommer att märkas av redan i höst, och på sikt ska alla gotlänningar få en plats att – återigen – kunna kalla sitt "stadshotell".

– Jag vill inte ändra på mycket utan det är små detaljer som gör helheten. Det här är ett fantastiskt hotell som är än mer fantastiskt på insidan med all sin historia. Vi ska göra det mer levande. Vårt hotell skall leva och vara öppet varje dag, året om.

undefined
Det anrika hotellet har haft flera namn genom tiderna. Det här fotot hänger i hisshallen.

Det är mycket annat som ska fixas också. Baren i Vinterträdgården ska få ett lyft, och hotellets spa ska uppgraderas, säger Lennart Lagnehag.

– Men tanken är inte att vi ska gå från lyx till ännu mer lyx, verkligen inte. Det ska inte kosta för mycket att bo här, vilket det inte heller gör under lågsäsong. Det är på sommaren som priserna går upp rejält. Men jag vill att folk på landsbygden ska kunna åka till Visby för att kanske gå på en konsert. Och istället för att åka bilen hem igen på kvällen välja att stanna hos oss.

undefined
Clarion Hotel Wisby som det ser ut nu, i november 2022.

Självklart ser han även en möjlighet att dra mer långväga gäster till sitt hotell. Konferensverksamheten är en viktig och stor del för Clarion Hotel Wisby, och Lennart Lagnehag ser möjligheter till fler och bättre samarbeten under vinterhalvåret, för att utveckla den delen.

– Det är guidningar och andra aktiviteter, där vi kan jobba ännu mer med andra företag på ön, för att mina gäster ska ha mycket annat att göra under vistelsen. Gotland är en av de starkaste destinationerna, och varumärkena, i Sverige. Det är en vacker ö att komma till, inte bara utseendemässigt utan också stämningsmässigt. Gotlänningarna är ett mysigt folk, och det finns en företagsamhet och en kreativitet här som är unik, säger han.       

Seklets stadshotell

År 1855 köpte Fältkamrer de Bergh in fastigheterna och startade hotellrörelse. Redan vid sekelskiftet fick hotellet status som stadshotell. Vid slutet av 1980-talet var dock hela anläggningen mycket sliten och fastigheterna köptes 1988 av två arkitekter, Brandberg och Rosenlind. De stängde hotellet och startade en omfattande renovering där stor omsorg lades vid att lyfta fram de historiska detaljerna. I maj år 1991 öppnade hotellet åter.

Källa: Nordic Choice Hotels

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!