En ansökan om bygglov har lämnats till Region Gotlands bygglovsenhet. Bakom projektet finns Filip Adamo, deltidsgotlänning sedan 2010 med hus på Bungenäs, och fram till april i fjol projektledare för Järvaveckan i Stockholm.
– Idén är att hitta en lustfylld ingång till komplexa frågor, säger han och berättar att det i sommar handlar om ett 30-tal fraktcontainrar som han vill placera ut på klacken mellan hamnpiren och Kallis, som ett centrum för att diskutera frågor kring hållbarhet.
Där vågorna fräser in över de stora stenblocken från havet vill Filip Adamo och hans kompanjon, Tim Moberg som jobbar med byggnadsställningar, resa en tillfällig gradäng och sittplats med utsikt över havet.
– Tim har ritat hela området och är ansvarig för att få ihop alla ”klossarna”, säger Filip Adamo och berättar att det som i dag är parkeringsplats för bilar är tänkt att bilda containerparken.
Varje container ska fyllas med innehåll – med klimatomställning och hållbarhetsfrågor i fokus.
– Det här är en tillfällig lösning – med långsiktig hållbarhet. Region Gotland är pilot i Sverige för att nå hållbarhet till 2030 och eftersom det är regionens mark presenterade jag idén för dem i oktober. Platsen är nu utritad och bygglovet inlämnat, jag har goda förhoppningar att vi öppnar måndag vecka 25 och sedan håller öppet i nio veckor, säger han.
När Filip Adamo rest runt i världen har han sett liknande satsningar, där man använt containrar för att skapa spännande platser.
– Köpenhamn, i England, Zürich och Dubai, för att levandegöra en plats är containrar fantastiska och hållbara, säger han och berättar att tre av dem ska bli scener med bland annat utomhusbio, konst och teater.
Han hoppas på omkring 2 000 besökare per dag. Med temat hållbarhet hoppas Filip Adamo under Almedalsveckan också kunna locka många aktörer i ämnet till området.
– Som samhällsaktör kan vi bli en arena och diskutera hållbarhetsfrågor. Jag tror att vi blir en kul och kaxig nykomling, säger han och berättar att planen är att hålla öppet hela sommaren, sju dagar i veckan tolv timmar om dagen.
Diskussioner pågår med konstnärer utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
– Vi har bjudit in nio konstnärer som får en vecka var att öppna sin ateljé i en container. Det handlar inte om att sälja saker utan om att skapa mötesplatsen, säger Filip Adamo och berättar att han i andra containrar hoppas på öppna scener, där den som vill kan komma och spela.
I parken ingår också en barn- och ungdomssatsning kallad ”Plåten”.
– Vi ska öppna en ungdomsgård, jag anser att alla har rätten att ha en bra och meningsfull fritid på sommaren. Allt är gratis och det ska inte handla om pengar för att få vara med om upplevelsen, säger han.
För att finansiera containerparken vill Filip Adamo samarbeta med andra.
– Jag har vänt mig till lokala möjliggörare som förstår vikten av att göra det här, säger han och berättar att flera lokala krögare finns med i planen för att göra pop upp-restauranger inne på området.
Om satsningen ska hinnas med behöver Filip Adamo ett snabbt svar på sin bygglovsansökan från Region Gotland.
Om det blir nej?
– Då försökte jag i alla fall. Jag tror att det här är en fantastisk möjlighet för Gotland och Visby att göra hamnen större och att integrera den med stan. Inget är klart förrän det är klart, ambitioner finns och nu har startskottet gått, säger han.