- Alla har rätt till samma vård, men en del behandlingar kan inte erbjudas nikotinister på grund av dålig prognos. Ibland känns det tröstlöst, nikotinister drabbas av mer komplikationer än andra patienter, säger Göran Gynther.
Han konstaterar att snusare får sår i munhålans slemhinnor, tandköttet dras tillbaka och tandrötterna blottläggs. Rotytorna ilar och snusare får svarta tänder, ofta i fram där prillan ligger.
- Missfärgningen går fort. Börjar man snusa vid 16 år kan skadan synas redan två år senare, förklarar han.
Dödligt gift
Göran Gynther påpekar att nikotinets största negativa effekter är förhöjt blodtryck och ökad risk för cancer i bukspottkörteln.
- 80 procent av patienterna med bukspottscancer dör inom ett år, slår han fast.
I sin verksamhet möter han många patienter med munhålecancer.
Något tydligt samband finns inte mellan snus och cancer i munhålan. Ett bestående samband finns däremot mellan munhålecancer och rökning.
- För munhålecancer beräknas överlevnaden till fem år och hälften av alla som får munhålecancer är rökare, förklarar Göran Gunther och berättar om munhåleoperationer med gravt stympade käkar, till hälften borttagna tungor och kinder.
Tandlossning
Nio av tio patienter med tandlossning är rökare och remitteras till mun- och käkcentrum för behandling.
- Steg ett för oss är att få patienterna att sluta röka och snusa. Att sluta röka inför en operation förbättrar resultatet med 50 procent men bäst är att vara rökfri både före och efter operation, slår han fast.