"Handläggare anser att de har större kunskap än läkare"

Två läkarintyg har bekräftat att Maja tillhör en riskgrupp för covid-19. Trots det anser regionen att hon inte har rätt att stanna hemma med assistenter. "Jag förstår inte hur de bara kan strunta i vad läkarna säger".

Maria Kjell förstår inte varför Maja inte får rätt till utökad assistans, när läkarna intygar att hon tillhör en högriskgrupp för covid-19 och behöver stanna hemma från daglig verksamhet. Personen till höger i bild har inget med artikeln att göra.

Maria Kjell förstår inte varför Maja inte får rätt till utökad assistans, när läkarna intygar att hon tillhör en högriskgrupp för covid-19 och behöver stanna hemma från daglig verksamhet. Personen till höger i bild har inget med artikeln att göra.

Foto: Montage. Privat och Janerik Henriksson/TT

Visby2020-06-16 08:53

Maja, som egentligen heter något annat, föddes med ett multihandikapp i form av bland annat svår skolios, CP-skada och autism. Hon är i dag i 30-årsåldern och bor sedan 14 år tillbaka i en egen lägenhet.

Till följd av Majas fysiska och psykiska funktionsnedsättningar har hon personlig assistans dygnet runt, förutom när hon är på daglig verksamhet, vilket hon vanligtvis är 18 timmar per vecka. Där får hon i stället stöd av personalen.

Sedan den 30 mars har hon dock inte lämnat hemmet på grund av risken för att smittas av covid-19, ett beslut som hennes god man Maria Kjell valde att ta eftersom Maja tillhör en högriskgrupp. 

– När jag märkte att de stängde ner dagliga verksamheter på flera håll i landet på grund av smittorisken, så kände jag att jag inte kunde låta henne gå dit mer. Jag kan inte ha på mitt samvete att hon skulle få covid-19. Tänk om det skulle komma att krävas att hon skulle bli nedsövd, ingen vet vad detta skulle få för konsekvenser, säger Maria Kjell.

För att göra det möjligt för Maja att stanna hemma ansökte Maria Kjell om utökad assistans för de timmar som Maja egentligen skulle vara på daglig verksamhet. För att bekräfta att Maja tillhör en högriskgrupp, enligt socialstyrelsens definition, skickade hon in två läkarintyg med ansökan. Trots det fick de avslag den 27/5. 

– Vad ska vi ha läkare till om handläggarna anser att de har större kunskap än dem. Jag förstår inte hur regionen bara kan strunta i det. Det handlar om så lite pengar och det är ingenting med tanke på vad ett liv är värt. De spar på de svagaste i samhället, säger Maria Kjell.

Till följd av avslaget har flera av de personliga assistenterna turats om att jobba över utan att få betalt för det. Bara för att Maja ska kunna stanna hemma. 

– Det är rätt slitigt och mentalt krävande. Det är klart att det inte känns bra men vi är väldigt lösningsinriktade och vill göra allt för att skydda henne, säger en av assistenterna som vi kan kalla Jessica.

Så kommer de dock inte att kunna fortsätta i all evighet och förhoppningen är att en överklagan kan ändra beslutet. Samtidigt har Jessica och de andra i personalen ändå börjat förbereda Maja på att hon kanske måste tillbaka till den dagliga verksamheten.

– Hon känner väldigt mycket ångest och oro kring det, säger Jessica.

Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!