Handlare: "Vi pratar om coronasituationen varje dag"

Omställningen för butiker och gym efter att pandemilagen började gälla har gått relativt bra, enligt de GA har träffat. Orosmomentet är hur det blir under storhelger och sommaren med fler besökare.

Lännakioskens Peder Ekstedt och Julia Pettersson, Annica Stenström, butikschef på Willys i Visby, och Linda Åberg Mattsson på Rituals.

Lännakioskens Peder Ekstedt och Julia Pettersson, Annica Stenström, butikschef på Willys i Visby, och Linda Åberg Mattsson på Rituals.

Foto: Montage

Visby2021-01-13 11:31

I söndags trädde den tillfälliga pandemilagen i kraft. Den innebär att bland annat butiker och köpcentrum får nya förhållningsregler. Verksamheterna måste beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Maxantalet måste tydligt framgå vid entrén. Om verksamheterna bryter mot reglerna riskerar de att få betala böter, eller i sista hand kan de tvingas stänga.

Varje besökare ska ha tio kvadratmeter till sitt förfogande, och för butiker med små ytor innebär det få kunder. I Lännakiosken får bara tre kunder vistas samtidigt.

– Folk börjar bli duktiga och tittar innan de går in hur många som är i lokalen. Det är fördelen med en liten butik, att det är lätt att hålla koll, säger säljaren Julia Pettersson.

Det krävs inte mycket för att det bildas kö utanför kiosken, och när en går ut kan nästa gå in. 

– För det mesta snurrar det på bra, kunderna har snabba ärenden. Det enda som kan vara lite problem är i spelhörnan. Att spela på hästar tar lite mer tid, säger Peder Ekstedt, ägare till Lännakiosken.

På Rituals, som ligger i gallerian på Östercentrum, får efter de nya reglerna bara fyra kunder vistas samtidigt.

– Nu är det inget större problem men vi får se hur det blir till sommaren, säger Linda Åberg Mattsson.

Butiken erbjuder sedan tidigare både handsprit och handtvätt. Kunder kan även boka in ett besök innan öppning om de vill vara extra försiktiga.

– Det är ett stort ansvar på medarbetarna, att hålla koll och samtidigt upprätthålla bra service. Men jag tycker att kunderna är duktiga och sköter sig, säger Linda Åberg Mattsson.

För öns större butiker är maxantalet desto högre. På matvarubutiken Willys i Visby får max 280 personer vistas samtidigt.

– Under lågsäsong har vi aldrig så många inne samtidigt ändå. Men inför jul slussade vi in kunder och hade väktare i butiken som hjälpte till att påminna folk att hålla avstånd, säger Annica Stenström, butikschef.

Bland Willys 65 anställda har ingen i personalen än så länge smittats.

– De anställda har handskar på sig och de som vill får visir. Vi pratar om coronasituationen varje dag, och personalen har koll på att kunder håller avstånd.

Även gym har fått samma förhållningsregler som butiker sedan lagen började gälla i söndags. I Form Visborgs lokaler får 106 personer vistas samtidigt, och maxtaket på gruppträningarna är åtta personer.

– Vi har ett kundprogram där vi kan kolla exakt hur många som är här samtidigt. Vi kollar också på hur många besökare vi har per timme, för att det ska bli lättare för medlemmarna att veta när det är mindre folk, säger Joanna Järf, platschef.

Flest besök på gymmet görs mellan klockan 16 och 18, men ändå når besöksantalet bara upp till en fjärdedel av vad som är tillåtet. Joanna Järf berättar att det varit en nedgång i antal besökare sedan november.

– Om det här fortsätter och vi inte får stöd kommer vi inte kunna hålla oss kvar hur länge till som helst.

Det är länsstyrelsen som har i uppgift att sköta tillsynen av pandemilagen. I ett första steg tillhandahåller de information till de berörda verksamheterna, och den fysiska tillsynen har därför inte påbörjats ännu. När exakt länsstyrelsen på Gotland påbörjar den vet de inte i nuläget.

Tillfälliga pandemilagen

Lagen gäller mellan 10 januari och 30 september.

Begränsningar kan införas för verksamheter som gym-, och sportanläggningar, badhus och handelsplatser.

Länsstyrelsen kontrollerar att lagen följs genom tillsyn. I första hand ges råd, information och uppmaningar till verksamheter, med målet att de frivilligt ska rätta till brister.

Om det inte görs kan länsstyrelsen fatta beslut om vitesföreläggande. Länsstyrelsen avgör om det är aktuellt med vite och hur stort belopp verksamheten ska betala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!