Häng med in i coronatältet vid lasarettet

Det gula beredskapstältet vid Visby lasarett används för att avlasta akuten om många söker vård samtidigt.

I "undersökningsrummet" i coronatältet finns en sjukhusbår och provtagningsutrustning.

I "undersökningsrummet" i coronatältet finns en sjukhusbår och provtagningsutrustning.

Foto: David Skoog

Visby2020-04-01 08:05

I drygt två veckor har det gula så kallade coronatältet varit uppsatt på parkeringen utanför akutmottagningen i Visby. Tältet används inte för att ta hand om bekräftat coronasmittade patienter, utan finns för att avlasta det ordinarie väntrummet på akutmottagningen.

– Än så länge används tältet ganska sporadiskt. Med hjälp av det får vi två väntrum, och för att hålla avstånd mellan patienterna får de sitta en bit ifrån varandra, säger Charlotte Kaviani, verksamhetsledare på akuten.

Tältet består av en väntrumsdel och ett "undersökningsrum". El och belysning finns indraget och värmefläktar gör att tältet håller inomhustemperatur. I undersökningsrummet finns en sjukbrits och provtagningsutrustning.

– Tältets roll är inte att vårda patienter, men det kan användas för att göra en första bedömning av patienter som kommer in, säger Charlotte Kaviani.

Rent fysiskt har man inne på akuten främst fått "möblera om" och skapat fler in- och utgångar. Man har också delat upp lokalerna i två delar, en där personer med luftvägssymtom (till exempel förkylning) slussas in och en där man inte får ha luftvägssymtom.

– Vi kallar det en luftvägskorridor. Där är nya dörrar uppsatta och bara personer med luftvägssymtom får röra sig där, säger Charlotte Kaviani.

Även andra delar av lasarettet står till förfogande just nu, bland annat för att många operationer har kunnat skjutas fram eller ställas in.

– Vårdplatserna har än så länge inte blivit fler, utan det handlar om en omfördelning av platser, säger Charlotte Kaviani.

Dock kan antalet vårdplatser utökas, något som vårdens katastrofberedskapsgrupp ansvarar för.

Hur är det allmänna trycket på akuten just nu?

– I början märkte vi att det var färre som sökte akutvård när de första larmrapporterna om corona kom. Men nu har det återgått till ett normalt flöde. Folk kanske stannar hemma lite längre, men sedan slutet av förra veckan började det öka igen.

Personalmässigt har akuten hittills klarat sig relativt bra.

– Utmaningen har varit att bibehålla bemanningen trots att personal inte får komma till jobbet ens med lindriga sjukdomssymtom. Så de som har kunnat jobba har fått jobba fler dubbelpass.

Varje dag testas ungefär 20 till 30 personer för covid-19, enligt Charlotte Kaviani.

– Vi testar både vår egen sjukvårdspersonal och inlagda patienter, och det blir en viktig del vid smittspårningen.

Kommer många patienter med coronasymtom raka vägen till akuten utan att till exempel haft kontakt med 1177 innan?

– Det kommer en del som spontansöker. Vi ställer kontrollfrågor till alla som kommer till akutens lucka som rör feber och luftvägssymtom, oavsett kontaktorsak.

Charlotte Kaviani förklarar att det uppstått ett återkommande problem.

– Många ringer 1177 om de enbart har luftvägssymtom, men alla ringer inte 1177 om man brutit benet och är förkyld. Den kopplingen är det många som missar, och då blir det viktigt för oss att ställa kontrollfrågorna.

Om några av de bekräftade coronafallen på Gotland är personer som kommit och knackat oanmält på akutens dörr är inget Charlotte Kaviani vill uttala sig om.

– Vi kommenterar inte vilken väg olika fall har kommit. Men om en förkyld person läggs in på grund av en annan åkomma, då provtar vi dem, säger Charlotte Kaviani.

Karta: Visby Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!