– Det har varit mycket jobb senaste tiden, men roligt har det varit, konstaterade enhetscheferna Anne-Marie Lundqvist och Lena Wesley under invigningsceremonin på nya "Kortis".
Den goda stämningen gick inte att ta miste på denna förmiddag. 2019 kom regionen fram till att de gamla lokalerna, som byggdes 1984 på samma område, hade gjort sitt. "Från trånga dubbelrum med toalett i korridoren till ett modernt boende med välfärdsteknik", lyder regionens sammanfattning av flytten.
– Det här var mycket efterlängtat. Här har vi otroliga möjligheter jämfört med ”gamla Kortis”. Skillnaden är faktiskt jättestor, och detta kommer att leda till ökat välbefinnande både för patienterna och medarbetarna. Korttidsboende är en viktig pusselbit i vårdkedjan, sade regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) när bandet skulle klippas.
Korttidsboende kan beskrivas som en brygga mellan olika typer av boende – exempelvis mellan en sjukhusvistelse och vård i hemmet. En som vistats i perioder på Kortis i Visby är Bengt Wramner, som fått diagnosen Parkinsons sjukdom.
– Det är skönt att slippa ligga på sjukhus och korttidsboende är för mig förutsättningen för att kunna bo kvar hemma. Jag tycker att det är fantastiskt fina lokaler, och vi har fått vara med och tycka till, säger han.
Han känner sig lite trött under ceremonin, men följer ståhejet med nyfikenhet.
– Förut var jag läkare, nu sitter jag här själv, berättar Bengt Wramner.
Nya Kortis består av 40 enkelrum med dusch och toalett på rummet. En klar förbättring jämfört med dubbelrummen på det gamla stället, understryker man under invigningsceremonin. Ett stort nummer görs också av den så kallade "välfärdsteknik" som anläggningen utrustats med.
Här finns bland annat tillsynskameror som visar vad som försiggår i rummen. Paradoxalt är det den allt annat än knivskarpa bildkvaliteten som gör tekniken modern; av människorna i rummen syns bara silhuetter.
– Det är av integritetsskäl. Personalen ser en situation, till exempel att någon ligger på golvet och behöver hjälp, men inte vem det är, förklarar Mattias Ahlgren, verksamhetsutvecklare vid regionen.
Läkemedelsrobotar, vrid- och höjbara sängar, samt tv-spel för rehabträning är andra exempel på korttidsboendets välfärdsteknik.
– Vi har inte fått hit all ny teknik än, det sker i omgångar. Det kan nämligen bli svårt att lära sig allt nytt på samma gång, säger Lena Wesley.
Även patienterna ska flytta in i omgångar. I skrivande stund är den övre av boendets två våningar bebodd.