En lokalt producerad pale ale, en suröl med saffranssmak eller de stora producenternas välkända lageröl. I dag har många sin favoritöl och utbudet fortsätter att växa. Men hur såg det svenska professionella ölbryggandet ut i sin linda? Hanna Tunberg, besöksansvarig på Gotlands Bryggeri tilldelas Lilla Franz Heiss- stipendiet på 25 000 kronor av Sveriges Bryggerier för att söka svar på den frågan.
Grattis! Hur känns livet som nybliven stipendiat?
– Tack så mycket! Det känns såklart jättekul, jag har haft ett väldigt stort intresse för det svenska ölets historia men har aldrig haft varken tid eller råd att göra något av det, förrän nu! Så det känns helt klart bra, säger Hanna.
Vad vet vi om det svenska ölets tidiga historia idag?
– Vi har väl någorlunda koll från 1800-talet med industrialiseringen och framåt, men innan dess är det väldigt dåligt. Vi har ju bryggt öl i tusen år, men det jag vill undersöka är den svenska professionella bryggningens vagga. Hur gick det till? Det finns ingen tydlig sammanställning på det här. Tyskarna och engelsmännen är väldigt bra på sin ölhistoria, men vi är sämre.
Är det här något du även kan använda i din roll på Gotlands Bryggeri?
– Ja, det hoppas jag. Kunskap om historien är något både branschen och våra besökare är intresserade av, så förhoppningsvis kan jag hitta spännande berättelser att sprida, säger Hanna Tunberg.
Hanna Tunberg undersöker svenska ölets historia –får stipendium
Hanna Tunberg, på Gotlands Bryggeri, tilldelas Lilla Franz Heiss stipendiet. Med stipendiet hoppas hon lära sig mer om och dela med sig av kunskap om Sveriges och Gotlands ölhistoria.
Hanna Tunberg på Gotlands Bryggeri tilldelas stipendiet för att höja kunskapen om Sveriges ölhistoria.
Foto: Jonas Eriksson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!