Både de boende och personalen har länge vittnat om återkommande drogmissbruk, bråk, hot och skadegörelse på ett av Region Gotlands LSS-boenden.
På nätterna ringer Hans Grönhagen ofta till sin gode man och kontaktperson, Johanna Andersson-Kim, då han inte känner sig trygg i sin egen lägenhet.
– Någon sköt raketer precis här utanför en natt. Och en gång ställdes det möbler framför min ytterdörr, så att jag inte kunde komma ut, då var jag ganska rädd, berättar han.
Situationen är ohållbar. Efter mer än 15 år funderar Hans Grönhagen nu på att lämna sitt hem.
– Men det borde inte vara han som tvingas flytta. Jag har pratat med personalen och de är väldigt frustrerade, maktlösa och utsatta, säger Johanna Andersson-Kim.
Även GT har talat med en anonym anställd på det aktuella boendet. Hennes beskrivning av läget är om möjligt ännu mer alarmerande:
– Det är flera personer som missbrukar droger här och sedan blir det bråk och skrik och de slår sönder saker. Nästan dagligen får vi ringa polisen eller Securitas. Och polisen säger att det är farliga personer som de hela tiden får avhysa härifrån.
Flera av de boende uppges må riktigt dåligt.
– En som precis hade kommit ur sitt alkoholmissbruk har fått sån ångest att han har börjat köpa sprit igen.
Enligt GT:s anonyma kontakt är roten till problemet att personer med vitt skilda problem och behov får plats på samma boende.
– Sådana med funktionsnedsättning blandas med personer som är drogberoende och har psykisk ohälsa, berättar hon.
Detta bekräftas av Jan Svensson, ordförande i föreningen för funktionsnedsatta, FUB:
– Man har klumpat ihop personer med olika problem. Eftersom de har egna lägenheter får de också bestämma själva vem som får hälsa på. Om jag var en person med missbruksproblem så skulle mina vänner också tillhöra de kretsarna, beskriver han.
Samtidigt ska alla ha rätt att vara trygga i sitt eget hem.
– Ledningen måste se till att det finns resurser och kompetens att ta hand om det här. Alternativt får man ordna boenden med olika kategorier, menar Jan Svensson.
Problematiken på boendet har alltså varit känd en längre tid. Personalen skrev ett brev till socialnämnden för mer än ett halvår sedan – och flera rapporter och insändare har tillkommit sedan dess.
– Ledningen säger att "de jobbar på det här", men det händer ingenting. Visst, vi har fått lite förstärkning nattetid, men det var bara temporärt, berättar den anställde.
Kring detta ger avdelningschefen, Anna-Lena Pettersson, en annan bild:
– Vi har gjort många insatser. Alla boende har fått trygghetslarm, personalen har utökats och fått utbildning och vi har upprättat rutiner för att de också ska känna sig trygga, säger hon.
Frågan är om detta räcker. Mer drastiska åtgärder, exempelvis vräkningar, har än så länge inte diskuterats.
– Nej, inte så vitt jag vet iallafall, säger Anna-Lena Pettersson.
Enligt socialnämndens ordförande, Rolf Öström (M), är de boendes upplevelser "oacceptabla". Samtidigt beskriver även han situationen som komplex.
– På Gotland har vi inte kategoriboenden utifrån problematik och på våra andra boenden fungerar det bra. Men här har det blivit ett tillhåll för missbrukare och då blir det stökigt.
Hur agerar ni från nämndens sida?
– Vi följer frågan och enligt de rapporter jag får så pågår ett arbete för att få det här att fungera, svarar Rolf Öström.