Här är krogarna som fått varningar i sommar

Ytterligare utskänkningsställen i Visby har varnats för sin hantering av alkohol. "Det är ovanligt mycket", säger Therese Stenbeck alkoholhandläggare.

 Ytterligare fyra näringsställen i Visby har tilldelats varningar från Region Gotland för sin hantering av alkohol i sommar.

Ytterligare fyra näringsställen i Visby har tilldelats varningar från Region Gotland för sin hantering av alkohol i sommar.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Visby2021-08-27 07:05

Tidigare i sommar har NT Management fått en varning för utskänkning vid Kallis, sedan fem unga kvinnor påträffats i närheten med höga promillehalter och i flera fall alkoholförgiftade. Varningen är överklagad till Förvaltningsrätten, då bolaget anser att det inte är visat att man bär skulden.

Nu visar det sig att ytterligare fyra utskänkningsställen dragit på sig varningar efter tillsynsbesök i sommar.

– Det brukar inte vara så många, konstaterar alkoholhandläggaren Therese Stenbeck.

Ett fall sticker ut, framhåller hon, nämligen Brödernas Burgare i Visby som drivs av Stockholmsföretaget Brödernas Visby AB. Företaget varnas på grund av hög ljudnivå, vilket också kan omfattas av alkohollagen.

Bolaget har, enligt regionens tillsyn, spelat musik med en volym som klart överstiger gällande nivåer för bullerstörning och har "trots försök genom samtal, påpekanden, uppmaningar och föreläggande visat att de inte har för avsikt att rätta sig efter de krav som finns på verksamheten vad gäller ljudnivåer", står det i den bedömning från Regionstyrelsen som utmynnar i varningen.

– När polisen varit där och påpekat så har de höjt volymen igen när polisen lämnat, kommenterar Therese Stenbeck.

Samma bullerolägenheter pågick 2020. Bolaget har getts tillfälle att yttra sig innan varningen skrevs, men inte utnyttjat den möjligheten.

Det gotländska företaget Blekdammen i Visby AB varnas efter en tillsyn vid Almedalens Fik & Bar. Här handlar det om att matutbudet när tillsynen gjordes den 20 juli inte alls motsvarade den meny som bolaget presenterade när man ansökte om serveringstillstånd. Att tillståndet gavs så nyligen som 1 juni i år ses som en graverande omständighet. Inte heller här finns något yttrande från bolaget i ärendet.

Wisby Hof AB, också ett gotländskt företag, varnas för utskänkningen både när det gäller Bryggeriet Mat & Malt och Wisby Hof/Gottgluggen. 

Bryggeriet fick tillsynsbesök 13 juli. Ingen anmäld serveringsansvarig fanns på plats och "inte heller erbjuds mat i den omfattning som alkohollagen kräver" sägs i beslutet om varning. Samma brister påtalades i juli 2019 och i juli 2020 och i augusti 2020 fick bolaget en erinran på grund av det. Bolaget har invänt att även om man skriver att köket stängs är personalen kvar tills de sista fått sina efterrätter.

När Gottgluggen besöktes 21 juli fanns inte heller där någon ansvarig på plats som anmälts som serveringsansvarig. Det var också brister i matutbudet. Under pågående tillsynsbesök nekades en kund att köpa korv – men serverades öl. 

Wisby Hof AB har, när det gäller Gottgluggen, angett att personal kommit i sent i säsongen. Om maten har man uppgett att det finns kockar kvar på Wisby Hof efter stängningsdags där på grund av städning och att serveringspersonal också kan ordna till exempel en toast eller burgare.

I varningen sägs att det inte fanns någon skyltning på Gottgluggen om möjlighet att få mat från Wisby Hof. Man påpekar också att bolaget senaste fyra åren inte anmält någon enda person till de utbildningar i ansvarsfull alkoholhantering som Region Gotland erbjuder.

Just brister när det gäller mat är ett av de vanligaste problemen när det gäller hur krogarna lever upp till alkohollagens bestämmelser.

– Vi vill ha en fungerande restaurangkultur där alla behandlas lika, summerar Therese Stenbeck tillsynsresultaten.

Varning eller erinran

Näringställen med serveringstillstånd kan dra på sig olika typer av sanktioner om det brister i förhållande till alkohollagen. Alkoholhandläggare på Region Gotland sköter tillsynen. Krogarna kan få en erinran, eller en varning – som är skarpare och nästa steg i kedjan av sanktionsmöjligheter. Är misskötseln omfattande kan tillståndet dras in. Beslut om varning eller indraget tillstånd fattas av Regionstyrelsen, där beslutsfattandet är delegerat till regionrådet Jesper Skalberg Karlsson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!