– Ni skriver om matpriserna? Oj, oj, oj, utbrister Ann-Mari Nyberg när hon och maken Stig rullar ut med en fylld kundvagn på Ica Maxis parkering.
Att världsläget – både före och efter invasionen i Ukraina – drivit upp livsmedelspriserna är ingen nyhet. Enligt SCB har priserna på flera råvaror som förknippas med påsken – till exempel färsk lax och lamm – rusat sedan förra året.
– Vi är två pensionärer i hushållet, så vi har varit prismedvetna ganska länge. Men lite extra observant har man ju blivit på sistone, säger Stig Nyberg.
– Jo, det blir till att springa mellan Atterdags och Maxi, fram och tillbaka, i jakt på de lägsta priserna för stunden. Förut brukade vi handla för 4 000 kronor i månaden, nu måste jag sätta in 4 500 kronor på kortet. Och det är inte en obetydlig summa för oss, inflikar Ann-Mari Nyberg.
I stort sett alla vi pratar med vid denna och andra butiker i Visby säger ungefär samma sak: Klart man märkt att det mesta blir dyrare, men några större uppoffringar har man inte direkt tvingats till. Och så får man vara glad att det inte är krig här, förstås.
Utanför Lidl på Skarphäll hittar vi Svea Neogard, som är i färd med att packa in årets påsklilja i skuffen.
Har prisökningarna påverkat hur du handlar inför påsk?
– Jag tvekade väldigt inför en lammstek. Sedan kom jag att tänka på bönderna, som har det mycket kärvt nu. Med tanke på dem får man vara beredd att betala lite extra. Och det gör jag så gärna, jag har själv haft lamm, så jag vet vad det innebär. Om det går illa för bönderna, då har vi ingen mat längre, säger hon.
De ökade produktionskostnaderna för mat och livsmedel har slagit brett, men det är inte alla varor som blivit dyrare i butik. Ägg – en annan påskfavorit – ligger till exempel i princip kvar oförändrat på samma prisnivå som för ett år sedan.
Enligt branschorganisationen Svenska ägg beror detta på att äggproducenterna är bundna till långa avtal med äggpackerierna. Samtidigt har foderpriserna stigit i höjden.
Med andra ord: Bra för konsumenterna, mindre bra för producenterna.
– Jag är själv lantbrukare, så jag har svårt att bli upprörd när jag går och handlar och ser att det är lite dyrare, säger Sissela Campbell, som tagit sig till Willys för att göra sina inköp inför påsken.
Tycker du att den förståelsen finns ute i samhället?
– Nja, många gör inte kopplingen mellan det som finns på bordet och det som finns i jorden. Jag hoppas att den här frågan kommer att lyftas mer, och jag tror att förutsättningarna för en sån diskussion är bättre under rådande läge. Människor håller på att bli mer medvetna, säger Sissela Campbell.
Lite längre bort i butiken stöter vi på Willys lokala chef Annica Stenström, som fått rycka in vid grönsaksdisken. Hon är uppe i varv och fnyser lite åt föreställningen att de dyrare priserna skulle påverka konsumtionen i någon större utsträckning.
– Ni behöver bara se er om här, säger hon och kastar en blick ut i den rätt knökade butikslokalen.
Om något är det mer drag nu än för ett år sedan, framhåller Annica Stenström.
– Det är förmodligen flera faktorer som spelar in. Detta blir första stora reshelgen i år, vädret är fint och påsken ligger rätt bra i tid. Hemma i Tofta ser jag att det lyser i många av sommarstugorna. Så det är mycket folk här nu, och de verkar inte handla mindre, säger hon.