Här blev Maude påkörd av okänd på elcykel

Antalet olyckor i landet med elcyklar har ökat kraftigt. Maude Wallin blev påkörd bakifrån. "Hade jag landat på huvudet hade jag inte suttit här i dag", säger hon.

För fem veckor sedan blev Maude Wallin påkörd av en cyklist på elcykel. Hon kastades av sin cykel och landade på höften som fick opereras. Nu har hon svårt att gå och kan inte sova på grund av smärta.

För fem veckor sedan blev Maude Wallin påkörd av en cyklist på elcykel. Hon kastades av sin cykel och landade på höften som fick opereras. Nu har hon svårt att gå och kan inte sova på grund av smärta.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-05-24 07:22

Fredagen den 17 april hade Maude Wallin varit och handlat. Med kassen i sin cykelkorg hade hon just passerat övergångsstället i den södra rondellen vid kvarteret Stenhuggaren. 

– Det var motvind och jag hade kapuschongen uppfälld, när jag plötsligt kände en smäll i sidan. Jag skrek och jag kan fortfarande drömma om hur jag flyger, säger hon där hon sitter på den parkerade rollatorn.

Vi är tillbaka på olycksplatsen och Maude Wallin berättar hur hon plötsligt slungades av sin cykel och utan hjälm landade på gång- och cykelbanans asfalt.

– Hade jag slagit i huvudet hade jag inte suttit här i dag. Jag trodde att jag hade blivit förlamad, eftersom jag inte kunde röra på foten, säger hon.

En lastbilschaufför från Region Gotland stannade hela sitt långa släp ute på Visbyleden och kom till undsättning. 

– Han ringde ambulans och efter några andra som kom och hämtade min cykel och körde hem mina matvaror. Det blev lång kö ute på vägen och jag blev stressad och sa åt honom att han väl hade ett jobb att göra, säger Maude Wallin.

På kvällen samma dag opererades hon på Visby lasarett. Lårbenshalsen var av och förstärktes med en skruv. Dessutom slogs en 30 centimeter lång spik in i hennes benpipa. Två dagar senare kom hon hem till villan i Visby, och till Åke som hon på grund av smittorisken för covid-19 inte kunnat träffa under tiden.

– Jag var ganska i farten innan olyckan och hade jag inte varit så aktiv hade jag aldrig suttit här nu, säger Maude Wallin och menar att olyckan hade kunnat gå betydligt värre.

Att det var en okänd person på elcykel som körde på henne bakifrån fick hon veta först efter att hon kommit hem från lasarettet. Hon menar att elcyklar är snabba, tysta och kan bli livsfarliga.

– De kan komma bakifrån och köra om på vilken sida som helst, man hör dem inte komma.

Enligt Anna Rönnle, verksamhetsansvarig för NTF på Gotland, är olyckor som den Maude råkade ut för med cyklar i höga hastigheter inte helt ovanliga.

– Vi ser allt oftare att cyklar är involverade i olyckor. En elcykel får inte lov att ge mer kraft än till max 25 kilometer i timmen, går den snabbare är det en moped och då krävs hjälm, trafikförsäkring och att man har körkort, säger hon.

I dag råder lagkrav på hjälm, men bara för barn upp till de är 15 år.

– Tanken med att du fyllt 15 år och inte måste ha den är att du har förstått att du ska vara klok nog att använda den, säger Anna Rönnle.

När polisens mobila fartkamera ställs ut på en gotländsk 30-sträcka händer det att den även fångar cyklister på bild som kan misstänkas använda elcykel.

– Ta ner tempot och om man passerar gående har man stort ansvar så att man inte kör på någon, säger Pelle Setterwall. 

I sitt jobb som polis är han tidigt på plats vid olyckor och ser dess offer.

– De flesta vuxna har ingen hjälm och när det går så fort blir skadorna värre om man går omkull, säger Pelle Setterwall.

För Maude Wallin har det gått fem veckor sedan olyckan som förändrade hennes vardag. Tidigare gick hon och maken Åke varje dag på gym och var vältränade för sin ålder. I dag har Maude svårt att gå och vaknar ofta på nätterna av smärtor. Enligt hennes ortoped kan det dröja ett helt år innan hon vet om hon blir helt återställd. Om Maude kommer att kunna cykla igen har hon lovat sig själv en sak:

– Hade jag slagit i skallen hade jag dött, nu kommer jag att använda hjälm, säger hon.

Fakta

3 personer på elcykel avled, 71 skakades allvarligt, 468 måttligt och 749 skadades lindrigt mellan januari 2014 och december 2019 i landet.

Av 1 359 elcyklister som varit inblandade i olyckor har 1 188 rapporterats bara från sjukhus och aldrig från polisen.

Kurvan för antalet skadade på elcykel har ökat brant, från 32 år 2014 till omkring 500 fem år senare. 

Flest personer på elcykel skadades mellan klockan 16 och 18.

De flesta olyckorna skedde på gång- och cykelbanor.

Källa: VTI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!