Här blir gammalt som nytt
Kommunen flyttar till Visborg och skaffar nya möbler. Överskottslagret dignar av prylar. Mottot är att allt ska återanvändas. Stolar, bord, hyllor. Snickarbänkar, pärmar, en massagebänk. På kommunens överskottslager finns det mesta.
Efterfrågat. Lars Ivarsson fyller på förrådet med en efterfrågad vara, lagerhyllor.
Foto: Henrik Radhe
- I första hand har vi öppet för kommunens verksamheter och ideella föreningar.
- Men ibland öppnar vi för alla under några veckor, säger Gina Strandmyr som tillsammans med Janne Lundström är arbetshandledare på överskottet.
Mellan 10 och 15 personer med olika former av arbetshandikapp har sin sysselsättning här. Så förutom att bidra till att göra skäl för epitetet eko-kommun Gotland bidrar verksamheten till att ge människor möjlighet att arbeta utifrån sina individuella förutsättningar.
Besöksstolar
I ett och ett halvt år har man hållit till i lokalerna bakom före detta Flextronics, efter att verksamheten legat nere ett tag. Under den perioden kastades kommunens överblivna prylar.
- Det var nog när det blev klart att kommunen skulle flytta till P18 som det bestämdes att man skulle öppna överskottförrådet igen, berättar Gina Strandmyr.
Kommunen har köpt en del nytt till lokalerna där. Men en del gammalt följer med. Enligt Gina Strandmyr ratas möbler som kanske är för stora eller inte passar in av någon annan anledning.
- Vi har till exempel fått hit många besöksstolar. Och bland allt annat kom det gamla gardiner och möbeltyger från Sudergården i höstas.
En oöverskådlig mängd hyllplan som ska till kommunens nya lokaler mellanlagras för tillfället här. I övrigt är allt till salu, för en jämförelsevis billig penning. Det är kanske inte precis den sköna tv-fåtöljen man hittar här i första hand. Men det mesta kan återanvändas på något sätt, av någon.
- Det kan vara kommunala bostäder av olika slag som kompletterar sitt bohag här. Det är kul att se att folk är måna om att återanvända det som går. Även verksamhetschefer tittar här innan de köper nytt, menar Gina Strandmyr.
Det pågår arbete med att göra en egen hemsida där objekten ska visas på bild. Då kan spekulanter söka det de behöver på internet och kanske slippa åka till lagret i onödan.
Tändved
Det som är för trasigt för att göra något av demonteras och sorteras innan det hamnar på återvinningen. Det tar killarna i verkstaden hand om.
Här har gamla höj- och sänkbara sängar förvandlats till arbetsbord åt personalen. Här späntas också gamla lastpallar till tändved för tio kronor kassen. De som eldar i panna tar hand om de grova bitarna.
- Allt överblivet ska tillbaka till kommuninvånarna på ett bra sätt. Min dröm är att vi ska få ha en container här utanför där vem som helst kan få lämna saker de inte vill ha längre, som vi sen kan ge till någon annan.
- Det finns många som inte har det så gott ställt, säger Gina Strandmyr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!