Här blir gotlänningarnas julgranar till varmvatten

Tjugondag Knut och julgransplundring. Det firades med öppet hus i Visbys fjärrvärmeverk där den 1300 grader varma ugnen förvandlar granarna till varmvatten i husen.

Driftteknikern David Söderberg visar runt i fjärrvärmeverket under granfesten 2024.

Driftteknikern David Söderberg visar runt i fjärrvärmeverket under granfesten 2024.

Foto: Henrik Lindstedt

Visby2024-01-13 15:47

Nu är glada julen slut slut slut. Vilket ju brukar innebära att julegranen kastas ut ut ut. Men de som kastat sin gran hos Geab får tillbaka granen igen i form av varmt vatten i kranen och elementen. Åtminstone de som är uppkopplade på fjärrvärmenäten som finns i Visby, Slite, Klintehamn och Hemse. 

För femte året i rad bjöd Geab under lördagen in till granfest i fjärrvärmeverket i Visby. 

– Det är kul att det har blivit en tradition. Syftet har flera bottnar, dels att återvinna granarna, men också att få berätta hur det går till när hemmen värms upp med kvistar och ris från Gotlands skogar, säger Geabs vd Oskar Lindehejd. 

undefined
Geabs vd Oskar Lindehejd tog med sig sonen Loui till årets granfest.

Och en del nyfikna dök också upp för att kika in mellan flishögarna och värmepannorna. 

Förra året samlade Geab in 692 granar, en rejäl ökning från 187 granar året innan. Men ändå ger de 692 granarna väldigt lite energi i sammanhanget. 

– Det är en liten del egentligen, det motsvarar ungefär en halv procent av det dagliga behovet av flis här, säger driftteknikern David Söderberg. 

undefined
Granfesten lockade nyfikna som ville veta hur fjärrvärmevärket gör flis till värme till hus och kranar.

När granarna blivit till flis läggs de i stora limpor utanför fjärrvärmeverket. Där blandas det upp med annan flis. Ungefär 70–80 procent av den kommer från Gotland. Resten är flis med en särskild fukthalt som inte finns på ön och därmed importeras från fastlandet. 

Efter att ha legat i limpor i ungefär två veckor för att få rätt fuktighet fraktas flisen in i själva fjärrvärmeverket där den först torkas och sen bränns i flera etapper. Som varmast blir ugnen 1300 grader.

Askan transporteras ut och blötläggs för att senare bli näring i åkrarna. 

Värmen som skapas i förbränningen värmer upp vatten i ett slutet system som i sin tur värmer upp vattnet i själva fjärrvärmenätet. Det är ungefär 80–90 grader när det leds ut till hemmens kranar och element. 

– Innan röken går ut i skorstenen fångas flygaska upp i ett filter som går till Heidelbergs cementproduktion, förklarar Geabs produktionschef Carolin Bölin. 

undefined
Carolin Bölin är produktionschef på Geab.

– Det som kommer ut i skorstenen sen är mest vattenånga. Vi gör ju mätningar och det är ingen större skillnad på rökgasen som kommer ut och luften ute vid vägen härintill. Vi har ju väldigt höga krav på våra utsläpp. 

Region Gotland och Sportfiskarna samlar också in granar. I år sänker Sportfiskarna ner granarna i Vägumeviken och Sigvalde träsk för att bilda bättre levnadsförhållanden för fiskar och andra vattendjur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!