Terje Kolsrud, som är platschef för bygget, bekräftar att folk som jobbar med Snäckbygget bor i bodarna sedan fyra månader tillbaka.
- Det är inredda bostadsbodar som är godkända enligt alla reglerna för boende, exempelvis med dusch, förklarar han.
Platschefen berättar att byggjobbarna kommer att bo i bodarna hela byggtiden ut men att personal också hyr i andra boenden i exempelvis Visby.
- Byggsamråd för Snäckbygget har hållits men det finns inget bygglov sökt för bostadsbaracker. Sådana kräver tillfälligt bygglov, säger stadsarkitekten Sven Hedlund.
Platskontor
Han konstaterar att vid byggsamrådet anger byggaren allt inom byggarbetsplatsen med plats för exempelvis byggbodar, kranar och skyltar.
- Byggbodar får användas som exempelvis platskontor, att byta kläder i eller för att äta lunch, men inte för att bo i. För övernattning krävs tillfälligt bygglov för särskilda bostadsbodar.
Boende i villor och hus i backen ovanför det blivande höghuset höjer kritiska röster mot höghusbygget och byggarbetsplatsen som blivit deras granne.
- Byggarna har bott i barackerna sedan i somras. Då sprängde de barhuvade och klädda i bara shorts och sandaler, berättar Annika Wermum.
Störande
Hon berättar om sommarnätter med tjo och tjim i byggets baracker och hur de boende ovanför byggarbetsplatsen ser byggarna vakna på morgnarna och gå ut.
Lars Hall som också är granne med höghusbygget funderar om man missat gällande arbetstider vid byggsamrådet och de instruktioner som företaget fått från regionen om arbetsplatsbuller mellan klockan sju och fyra på vardagar.
- Det är mycket störande att bo vid en byggarbetsplats där man jobbar både vardagar och helger och kör schaktmaskin till klockan 22-23 på kvällarna.
Höghus
Det 13 våningar höga huset med ett 60-tal lägenheter byggs i direkt anslutning till Snäckanläggningens konferens- och nöjesdel.
En del av höghusets bottenvåning planeras integrerat med den gamla slitna Snäckanläggningen, som byggdes på 1980-talet, och som är tänkt att rustas upp.
Närboende har protesterat mot bygglovet och överklagat länsstyrelsens beslut att avslå tidigare överklaganden till miljödomstolen
De som överklagat vill att miljödomstolen stoppar bygget och hänvisar till att höghuset strider mot gällande plan, är olämpligt och innebär betydande olägenheter för grannarna.