På ett drygt ettusen kvadratmeter stort område på A7 har Orionskolan anlagt en egen fullvärdig köksträdgård. Långa färgglada snören på de svarta odlingsbäddarna vittnar om att det gror i jorden. Läraren och odlingsentusiasten Hanna Jakobsson visar hur man kör med såmaskinen så att det blir långa fåror där barnen sen kan så morötter. Morotsfröna är så lätta att det är enklast att så dem för hand instruerar hon.
– Hur ska jag göra, man får knappt ut fröna ur påsen, säger Milou Bengtsson som är ett av barnen som är på plats denna dag.
– Fröna är väldigt små, konstaterar Elsa-Flo Isaksson när hon ska försöka placera ut fröna med lagom avstånd i raderna.
Några vattnar medan andra fixar med fröerna och snart har de sått tre rader med morötter som ska skördas i höst och serveras i skolans matsal.
Barnen har själva fått önska vad de vill odla och listan med önskemål blev lång. De odlar potatis, broccoli, mangold, rödbetor, morötter gul och röd lök, sallad, kål, majs, squash, bönor, blommor och kryddor med mera.
– När de hade fått önska vad de ville odla så beställde jag hem rubbet så att de skulle få prova, säger Hanna Jakobsson som har tagit initiativ till odlingen.
En del av barnen har hällt i frön i krukorna istället för att sätta ett och ett som Hanna Jakobsson instruerat.
– Vissa har satt tätt och då har de fått mindre plantor. De som gjort enligt instruktionerna har fått större plantor. Man ser hur det blir och det är ett härligt sätt att lära sig på. Jag berättar ungefär hur de ska göra men alla måste hitta sina egna lösningar, säger hon.
På en tavla vid ingången till trädgården har Hanna Jakobsson skrivit upp några uppgifter som barnen kan välja bland om de behöver något nytt att göra. Men det finns mycket att göra och i trädgårdslandet flödar kreativiteten.
– Jag hade inte riktigt förväntat mig den här kraften som barnen visar. När vi började var det helt kalt här men det fanns aldrig några tvivel hos barnen, säger Hanna Jakobsson.
Odlingen är ett samarbete med Region Gotland som låter skolan odla på den annars oanvända markbiten på A7-området i Visby. Skolan fick tillträde till marken 3 maj i år. Då hade regionen schaktat av ytlagret och lagt dit kompost, allt annat jobb har barnen gjort de senaste veckorna.
Vissa av grönsakerna som barnen har förodlat på skolan ska nu planteras ut i bäddarna.
– Jag sätter ut mangold och broccoli, säger Lina Wennberg som går barfota i den kladdiga jorden.
Längs med hela långsidan av trädgårdslandet hade eleverna sått solrosor men de har inte kommit upp, troligen på grund av att fröna ätits upp av fåglar.
Astrid Lockridge har satt nya solrosfrön i pluggar som ska förodlas i växthus och sedan sättas ut igen. Då förhoppningsvis så stora att fåglarna låter dem vara. Hon har även ett annat uppdrag:
– Jag tar anteckningar på vad som händer här, säger hon med blocket i högsta hugg.
På skolan går cirka 140 elever plus de i förskolan. Tanken är att alla ska vara delaktiga i odlingsprojektet.
Förutom att maten är färsk, närproducerad och ekologisk ger odlingen även en större förståelse för naturen.
– Om man ser framåt så är det jätteviktigt med medvetenheten. Det här ger en naturlig förståelse för kretsloppet och mycket annat som det står i läroplanen att de ska kunna, säger Hanna Jakobsson.