Arbetslösheten bland de yngsta fortsätter att öka. På ett år har 15 procent fler gotländska ungdomar i åldern 18 till 24 blivit arbetslösa på Gotland. Men framtidens jobb finns, inom vården. Ändå tycks det som att ytterst få unga kan se sig själva i en framtid inom just vårdsektorn.
Anders Gardelin är biträdande rektor på Elfrida Andréegymnasiet och samtidigt som han glädjer sig åt att eleverna som lämnar vård- och omsorgsprogrammet går ut i full sysselsättning, oroas han inför hösten.
- Det är bara sex behöriga elever och ytterligare tre som saknar betyg i något ämne som sökt till de 30 platserna till höstterminen, säger Anders Gardelin.
Detta trots att de som utbildar sig får jobb direkt efter gymnasiet.
Okunskap
Irene Lavergren har jobbat flera år som elevassistent inom vård- och omsorgsprogrammet. Hon menar att det kan vara okunskap bland föräldrarna som bidrar till att deras barn inte söker sig till omsorgssektorn.
- Föräldrarna ser besparingarna inom vården. Och kanske vet de inte heller att man genom att läsa till ämnen ändå kan bli behörig till högskola, säger Irene Lavergren.
Hon får medhåll av Anders Gardelin, som hoppas att grundskolans elever på prao-besök ska kunna leva sig in i hur det skulle vara att jobba inom vården.
- Jag tror att 15-åringar har lite svårt att sätta sig in i rollen att de själva skulle vara ett stöd för sjuka och handikappade. Vården har också haft dåligt rykte med stress, dålig arbetsmiljö och låga löner. Kampanjerna har gett negativ publicitet för vårdyrkenas status, misstänker Anders Gardelin.
Älskar sitt val
I juni lämnar eleverna i klass OP09 tre år av studier. De har framtiden för sig, de flesta går ut till sommarjobb och drömmar om vidare karriärer.
- Många killar tror det här är ett skitjobb vilket inte är sant. De är fega och pallar inte trycket att ta hand om till exempel någon som är äldre. Men har man ett varmt hjärta blir man uppskattad, säger Vitim Jashin, ensam kille i klassen.
Han uppmanar fler killar att våga arbeta inom vård och omsorg. Själv hade han fyra erbjudanden om sommarjobb, men valde korttidsenheten på Korpen.
- Jag trivs bra där. Sedan ska jag plugga vidare till specialistsjuksköterska inom medicin. Jag har vuxit som människa på de här tre åren, säger Vitim Jashin.
Bara att lyfta luren
Enligt läraren Kerstin Lindberg-Fryckstedt är det bara för eleverna att lyfta luren om de vill ha jobb. Vårdbiträden inom äldreomsorgen, undersköterskor eller assistenter inom handikappomsorgen behövs alltid.
Framtidsdrömmarna spirar just nu i klassen. Emelie Karlsson och Linnea Jakobsson ska sommarjobba på Fältgatans äldreboende. Lisa Ekelund och Fanny Nilsson drar till hösten till än mer välbetalda jobb i Norge. Elfrida Andrée finns med i ett nordiskt samarbete, som bland annat gjort att Heidi Lindblad från finska Ekenäs valt tre års studier i klass OP09 här på Gotland.
- Pensionsavgångar, att vi blir allt äldre och att ohälsotalet inte sjunker gör att det finns en framtid i branschen, konstaterar Ulla-Brithe Jacobsson (S), som sitter i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
I april ska nämnden fatta beslut om hur utbildningen ska se ut i höst, och den 14 maj är sista dag att söka någon av de 24 lediga platserna.