Här förs en tuff kamp mot coronaviruset

I sin värsta version är coronaviruset extremt farligt och smittsamt. På IVA vårdas de svåraste fallen. Ju sjukare, ju fler virus. Försvarets skyddsmask är ett effektivt medel för att hindra personalen från att bli sjuka. Lasset de drar, är riktigt tungt.

För att gå in på en sal där en covid-19-patient vårdas, krävs skydd från topp till tå. Martina Hörger hjälper Lars Östman på med handskarna.

För att gå in på en sal där en covid-19-patient vårdas, krävs skydd från topp till tå. Martina Hörger hjälper Lars Östman på med handskarna.

Foto: Åsa Sveds

Visby2020-05-23 06:25

På dörren till Visby lasaretts Intensivvårdsavdelning visar en skylt att det är besöksförbud. Ingrid Sjögren, Martina Hörger och Lars Östman står utanför och berättar om sin kamp mot coronaviruset, hur vi ska undvika smitta och hur sjuka patienter vårdas.

Inne på IVA är det noggranna rutiner som gäller för att smittskyddet ska fungera. Sprit är nödvändigt.

– Vi använder det hela tiden. Det är effektivt, säger Ingrid.

Spriten tar död på virus som finns på hud och andra ytor. Svårare är det att bli av med de mängder av virus som covid-19-patienten sprider i luften. Då gäller heltäckande skydd, kombinerat med en noggrann på- och avklädningsprocedur. En skylt på väggen ger instruktioner hur det går till. Förutom skyddsmasken, ingår mössa, handskar, skor och kort- eller långärmat plastförkläde.

– Det är tidskrävande att ta på och av sig alla kläder, säger Lars.

Tyngst väger den svarta gummimasken som filtrerar bort virus i aerosol i luften. Alla har en egen mask. Det mesta är annars engångsmaterial och hanteras som farligt avfall.

– En patient med covid-19 sprider jättemycket coronavirus i sin omgivning, särskilt när vi jobbar med respiratorn och procedurer som involverar luftvägarna. Ju sjukare patient, desto större virusmängder, säger Ingrid.

Masken är en trygghet men är inte särskilt bekväm.

– Den är jobbig att ha på sig. Man är i en bubbla och får lätt panikkänslor. Svetten rinner, man kan inte klia eller torka av sig. Det går inte att äta eller dricka, säger Martina.

– Våra skydd måste sitta på hela tiden vi är inne hos en patient, annars riskerar vi att bli smittade.

Det innebär också att man inte kan gå ut och in ur rummet som vanligt.

– Går du ut måste alla skydd tas av för att inte smitta andra. Sedan ska det på igen.

Transporten av personal och material ut och in ur salen minimeras. Allt går igenom sluss.

– Behöver jag få in mer läkemedel så tejpar jag fast en beställning på fönstret ut mot korridoren, säger Ingrid.

Hygienföreskrifterna är omfattande men ger ett bra skydd.

– Jag är mer trygg på lasarettet än ute på stan, säger Martina.

Allvarlig Covid-19 gör att patienterna har svårt att syresätta sig. De måste ibland vårdas i respirator som stöttar eller helt tar över patientens andning. Då är de nedsövda men kräver personalens fulla uppmärksamhet.

– Patienten ska vändas, tvättas, ha rena kläder, näring via sond eller direkt i blodbanan, vätska, salter, läkemedel, hjälp att hosta, suga bort slem, ta reda på avföring och kiss med mera, säger Ingrid.

Kontakten med en svårt sjuk patient är inte alltid så lätt, särskilt inte när patienten är nedsövd.

– Man får hitta ett sätt. Jag brukar berätta vad jag gör även om de kanske inte hör mig, säger Ingrid.

Att spela patientens önskemusik, slå på tv:n när favoritlaget spelar fotboll och låta anhöriga prata i mobil mot patientens öra är andra sätt som kanske kan ge lite stimulans till hjärnan.

– När patienten vaknat till ordentligt kan dom minnas en del sådana saker, att någon varit där eller ringt, säger Lars.

Anhöriga får inte komma på besök.

– De får dagliga telefonsamtal av en läkare som berättar hur patienten mår. De behöver veta vad som händer och att vi gör allt vad vi kan, säger Ingrid.

Efter IVA flyttas patienten till infektionsavdelning.

– Då är de glada och tacksamma och det är väldigt mycket känslor. För oss också, säger Ingrid.

Än så länge är det inte så många fall av covid-19 på Gotland. Vårdplatserna räcker till och vården är beredd att ta hand om ett större antal smittade.

– Jag hoppas att allt det arbetet är förgäves, säger Martina och syftar på att gotlänningarna kan klara sig om alla bara håller avstånd och tvättar händerna.

Begränsningen i resande kan minska smittspridningen, men det räcker inte med att bara tacka nej till besökare.

– Om vi får in patienter från fastlandet eftersträvar vi att skicka dem till hemlandstinget, säger Lars.

Han tycker att vi gotlänningar också har ett eget ansvar att skydda oss mot smitta, vare sig den kommer från folk på ön eller fastlänningar.

– Om du rättar dig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla avstånd och tvätta händerna så fungerar det ju även om det kommer hit besökare, säger han och syftar på att det är den enskildes ansvar att undvika att bli smittad.

Regler för avklädning

På rummet alternativt badrum

1.Ta av handskarna – desinfektera händerna

2.Ta av skyddsrock (ta av så att den hamnar ut och in) desinfektera händerna

I slussen

3.Ta av visir (bakifrån) desinfektera händerna

4.Ta av andningsskydd och huva (ta båda remmar bakifrån och lyft dem fram över huvudet tillsammans med huvan) desinfektera händerna

5.Byt skor och strumpor – desinfektera händerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!