Här förvaras (nästan) hela världen på 15 kvadratmeter

Hamnkontoret i Visby måste vara förberedda på det mesta, vilket bland annat inbegriper att man måste kunna flagga för oväntade besökare. Därför förvarar man omkring 200 flaggor i sina lokaler i hamnen. "Det gäller att ha respekt för sånt här", säger Mats Eriksson.

Enligt Lars Wahlberg och Mats Eriksson på Region Gotlands hamnkontor så förvarar man minst 200 flaggor i sina lokaler i Visby hamn. Just Indiens flagga, som duon håller upp på bilden, hissas inte speciellt ofta i flaggstängerna vid hamnen.

Enligt Lars Wahlberg och Mats Eriksson på Region Gotlands hamnkontor så förvarar man minst 200 flaggor i sina lokaler i Visby hamn. Just Indiens flagga, som duon håller upp på bilden, hissas inte speciellt ofta i flaggstängerna vid hamnen.

Foto: David Skoog

Visby2020-07-02 09:11

I ett litet rum i hamnkontorets lokaler i Visby ligger mängder av flaggor ihopvikta i olika fack. Bland nationerna som finns representerade här syns bland andra Mauritius, Marshallöarna, Isle of Man, Japan, Indien och Filippinerna. 

– Jag skulle säga att vi har minst 200 flaggor här, men då har vi ju ofta flera flaggor för varje land så det är inte 200 nationer som finns representerade här, säger hamnchefen Mats Eriksson.

Allt som oftast är det vimplar som sitter uppe i de flaggstänger som sitter utspridda på hamnområdet, som ute på vågbrytaren exempelvis där det står totalt elva flaggstänger.

– Där hänger det i normalfallet vimplar som symboliserar alla nationer runt Östersjön, plus Norge, säger Lars Wahlberg.

Som driftansvarig på Region Gotlands hamnar är det han som har det yttersta ansvaret för flaggningen vid Visby hamn. Han berättar att man har sju flaggstänger vid inre hamnen, och att det även där för det mesta hänger vimplar. När det byts till flaggor försöker man dock hålla koll på vilka fartyg som finns i hamnen.

– Då utgår vi dels från var fartyget är registrerat, varifrån skepparen kommer och vilka nationaliteter som finns ombord på fartyget. Sveriges flagga ska dock alltid hänga i mitten, och sedan placerar man ut dem heraldiskt i alfabetsordning enligt ett speciellt system.

Mats Eriksson vittnar om att många internationella besökare bryr sig om flaggningen, och att man ofta får positiva kommentarer om att just deras lands flagga hänger där och välkomnar dem till Visby.

– Kryssningsturister brukar kommentera att deras egen flagga sitter uppe. Det gäller att ha respekt för det här med flaggor då det för vissa är en viktigare sak än för andra, säger han.

Hamnkontoret har med sitt flaggförråd en god förberedelse på det mesta som kan ske, men ibland uppstår ändå vissa bekymmer. Lars Wahlberg berättar bland annat om när Sverige för flera år sedan var ordförandeland i EU och han fick i uppdrag att EU-flagga i hamnen.

– Med de sju flaggstänger vi har vid inre hamnen så gick det inte riktigt ihop, i och med att det var 25 flaggor som skulle sättas upp. Jag fick ställa dit en massa flaggstänger på lös fot för att lösa problemet.

Med flaggor kommer även en hel del regler och saker att förhålla sig till. En flagga får exempelvis inte nudda marken när den tas ner, och när en använd flagga kommer in i förrådet utförs noggrann flaggvård.

– Man får aldrig hissa en flagga som är trasig eller som har solblekts till fel färg, säger Lars Wahlberg.

Vad gör ni med en trasig flagga då?

– Förut hade vi en syverkstad inom regionen, men det har vi inte längre, så kan vi inte laga den själv så beställer vi en ny. Det brukar bli ett par nya svenska flaggor varje år till exempel.

Och om ni med kort varsel behöver en flagga som ni inte har?

– Då beställer vi den. Vi har bra inarbetade rutiner som gör att vi kan få tag på en flagga ganska snabbt. Allt som oftast så vet vi ju dock långt i förväg vilka flaggor som kommer att behövas under en säsong.

Så hur står det då till med flaggkunskaperna hos Lars själv? På samtliga fack sitter namnet på det land som flaggan tillhör, men hur skulle han klara sig om dessa togs bort?

– Nej, jag skulle inte klara alla om lapparna togs bort, det tror jag inte.

Flaggning

Generellt gäller följande flaggningstider: Den 1 mars till den 31 oktober hissas flaggan klockan 08.00, och under resten av året klockan 09.00. Under hela året ska flaggan halas vid solens nedgång, dock helst inte senare än klockan 21.

Det får endast hissas en flagga på varje flaggstång, och vid dödsfall ska flaggan hissas på "halvstång", vilket innebär att den skalla vara hissad till 2/3 av stångens höjd.

En trasig, utsliten eller urblekt flagga skall inte hissas.

Källa: Flagga.com. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!