Häromdagen offentliggjorde hälso- och sjukvårdsnämnden att man hittills i år betalat ut 13,2 miljoner kronor för att ta in hyrläkare. Under hela förra året kostade de regionen nästan exakt lika mycket, 14 miljoner kronor. För varje hyrläkare betalar regionen i snitt 44 000 kronor i veckan, plus resor och boende.
- Det är ett bekymmer att det är så stor prisskillnad mot den ordinarie personalen. Det är ingen rimlig förutsättning att ha hyrläkare under längre tid, säger Anders Sylvan.
Men i och med omorganisationen, som slutfördes vid årsskiftet, har flera läkare valt att sluta. Anders Sylvan tror att det rör sig om ett halvdussin läkare som slutat som direkt anledning av omorganisationen. Andra har slutat tidigare av pensionsskäl, eller av andra anledningar.
Varje vecka
Men faktum kvarstår. I snitt har man under våren behövt ta in hyrläkare varje vecka på flera kliniker. Primärvården har haft 4-5 hyrläkare per vecka. Behovet av anestesiläkare har varit två till tre per vecka medan man på röntgen alltid har en hyrläkare in tjänst.
- På röntgen har vi haft kronisk brist på läkare, där har vi varit beroende av en hyrläkare. Anestesi och ortopeden reagerade kraftigt vid omorganisationen, där har vi också behövt hyrläkare mer permanent, förklarar Anders Sylvan.
13,2 miljoner
Men även på gynekologen och psykiatrin har man behövt hyra in personal. Och det har alltså fått ekonomin att skena i rasande takt. Från januari till maj har hyrläkarna kostat regionen 13,2 miljoner kronor.
- Vi har inte haft något annat val än att ta in hyrläkare. Annars har vi inte kunnat garantera patientsäkerheten. Det har vi tack och lov klarat av hela tiden, säger Anders Sylvan.
Hur ska ni kunna locka hit läkare då?
- Jag tror att vi måste börja med att skapa ett förtroende. Vi måste få den inre kärnan att tala gott om vår verksamhet.
Förekommer det "skitsnack" om verksamheten här på ön?
- Ja... Antingen så är man ju positiv. Eller så är man åt andra hållet. Känner man brist på tillit och träffar kollegor på annat håll säger man det.
Säkerhet
Att införa ett totalt hyrläkarstopp är inget alternativ.
Patientsäkerheten skulle slutligen inte kunna garanteras och man skulle ändå tvingas ta in hyrläkare.
Däremot tror Anders Sylvan att det finns en ljusning.
Redan till hösten hoppas man kunna fylla många hål och ha fast anställda läkare på vissa tjänster.
- Inom anestesin kommer det att ta längre tid. Annars ser det faktiskt bättre ut. Men vi ser en vändning. Det är huvudsaken just nu, säger Anders Sylvan.