De jobbar i 23 minus – "Hellre för kallt än för varmt"

Det är Gotlands troligtvis kyligaste jobb. "Ofta blir man snarare för varm", säger Mattias Bengtsson om sin arbetsplats – Fryslagret i Visby.

Tom Gustafsson och Mattias Bengtsson (i trucken) arbetar i 23 minusgrader. "Det handlar egentligen om hur man klär (på) sig", säger Tom Gustafsson.

Tom Gustafsson och Mattias Bengtsson (i trucken) arbetar i 23 minusgrader. "Det handlar egentligen om hur man klär (på) sig", säger Tom Gustafsson.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2023-04-21 20:01

Företaget startades för drygt två år sedan när Tom Gustafssons bolag Polfärskt tog över hela lagret från Privab. Han hade då sin verksamhet i samma byggnad, gamla Ica-lagret, på Lundbygatan i Visby.

– Jag behövde mer plats till mitt företag som på kort tid hade tredubblat omsättningen. Ett alternativ hade kunnat vara att bygga ut, men det blev att jag tog över Privabs frys, säger han.

undefined
Tom Gustafsson och Mattias Bengtsson (i trucken) arbetar i 23 minusgrader. "Det handlar egentligen om hur man klär (på) sig", säger Tom Gustafsson.

Frysen blev ett eget bolag, Fryslagret Gotland, där han också inhyser Polfärskt. Och precis som Privab gjorde på sin tid så hyr han ut plats till andra företag som kan hyra in sig på från en till 300 pall.

Affärsidén – att upplåta plats andra, som livsmedelsbutiker eller restaurangföretag, är unik på Gotland. På en yta av 800 kvadratmeter, och en temperatur av 23-24 minusgrader, förvaras allt från korvbröd och bullar till kött.

– Vi får allt fler restauranger som kunder. Man vill säkra sina lager under sommaren med allt från pommes frites till oxfilé, säger Tom Gustafsson.

undefined
Mattias Bengtsson ansvarar för den 800 kvadratmeter stora frysen, men har en hel del andra arbetsuppgifter. "Vi jobbar inte härinne hela dagarna. Det skulle inte vara möjligt, eller tillåtet", säger han.

Men hur är det att jobba på öns största fryslager – och troligtvis kyligaste arbetsplats?

– Det handlar om att klä sig väl. Händer och fötter är viktigast, men jag har ju en hel skoteroverall på mig, säger Mattias Bengtsson, driftansvarig på FryslagretGotland.

Och det spelar en stor roll hur mycket man rör sig. När han kör truck blir det kallt betydligt snabbare än om han rör sig och till exempel packar saker för hand, förklarar Mattias Bengtsson:

– Rör du dig hela tiden så kan du snarare bli för varm – då tar du en glass!

Ja, inne på en pall på det iskalla golvet står faktiskt några uppbrutna kartonger med glasstrutar, ifall det skulle behövas.

undefined
Iskylan till trots, det blir faktiskt en glass på jobbet då och då.

Visst är det speciellt att jobba i nära 25 minusgrader.

– Men vi är ju inte i frysen en hel dag. Och det handlar om max 20-25 minuter åt gången, säger Mattias Bengtsson som tillsammans med chefen är de enda två som arbetar inne i frysen.

– Det är ett väldigt varierande jobb, för oss båda. Vi har mycket administrativt jobb, eller som för Mattias som också är säljare och ansvarar för Triumf Glass. Det kan vara väldigt skönt att sätta i hörlurar med musik i öronen och jobba inne i frysen, för sig själv, säger Tom Gustafsson.

För att inte tala om sommartid när det kan vara 25-30 plusgrader utomhus.

– Värme går egentligen inte att göra något åt, men om man fryser kan man klä på sig. Så hellre kallt än varmt, säger Tom Gustafsson.

Såväl stora som små företag kan hyra in sig och förvara livsmedel hos Fryslagret.
Såväl stora som små företag kan hyra in sig och förvara livsmedel hos Fryslagret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!