– Jag kommer inte ha någon sommarfest.
Det avslöjar landshövding Anders Flanking för GT. Han fortsätter:
– Sommarfesterna har hållits sen 90-talet och sattes igång för att göra sommargotlänningarna till ambassadörer för ön. Men vi behöver tänka på skattepengarna och hitta nya former. Det är bara vi som har finansierat det här de senaste åren, så vi behöver se hur vi hanterar medlen.
Genom åren har landshövdingens sommarfest fått frän kritik och kallats för bland annat ”kändisvimmel”, ”societetsfest” och ”slöseri med skattemedel”. År 2011 uppmanade Payex grundare Max Hansson till mingelbojkott.
”Festen har ett syfte; att sätta munkavle på gotlänningarna”, sade han då.
Men festen har också försvarats, bland annat av entreprenören Pigge Werkelin.
”Jag tror tvärtom att vi behöver fler sådana tillställningar”, sade han samma år.
Sommarfesterna på residenset har de senaste åren hållits för runt 400 deltagare. Har man stått på gästlistan har man kunnat känna sig som en prominens.
Prislappen för partajen har landat runt 300 000 kronor och Anders Flanking menar nu att pengarna kan användas bättre. Men det betyder inte att residenset inte kommer att fortsätta användas för representation.
– Vi avser att bjuda in allmänheten lite mer, vi har ju börjat med adventsfika och det kommer vi att fortsätta med. Vi kommer att komma med ytterligare aktiviteter där vi öppnar upp för gotlänningarna. Det blir lite mindre tillställningar där man kanske bjuder in till en middag med ett speciellt tema, säger Anders Flanking.
Som vadå?
– Social hållbarhet och funktionshindersfrågor, till exempel. Ett annat område har varit kriminalitet, som vi haft möten om här.
Är det inte lite trist att begrava traditionen?
– Kanske för dem som varit bjudna de senaste åren. Själv har jag bara varit med i ett. Jag tycker inte att sommarfesterna har varit dåliga, de har fyllt sin funktion. Men nu har de funnits i över 20, kanske 25, år och då kan vi behöva hitta nya sätt att umgås och nätverka, säger Anders Flanking och fortsätter:
– Var sak har sin tid, det är så man får se det. Annars lägger man alla ägg i en korg och ett tillfälle.
Fattade du det här beslutet själv?
– Det var jag som fattade beslutet. Det görs ju inte kollektivt på länsstyrelsen. Representation är viktigt och har ett syfte, men det är också viktigt att förnya sig.