Här kan det bli saluhall året om

Krögare och fastighetsägare i Visby överväger att satsa på restaurang och saluhall med gotländska råvaror i Kajsarförrådet.- Vi sitter och diskuterar det här just nu, säger krögaren Stefan Wall.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2012-04-26 04:00

Kajsarförrådet utanför Kajsarport är till salu för 7 miljoner. Arbetet med att ta fram en ny detaljplan som öppnar för handel i det byggnadsminnesförklarade gamla militärförrådet har just börjat. Nu visar gotlänningar inom krögar- och fastighetsbranschen intresse för att ta över byggnaden.

Krögaren Stefan Wall, som i dag har Friheten på Strandgatan och Lås och bom i gamla fängelset på hamnen, är en av entreprenörerna som överväger att gå in i en satsning tillsammans med andra.

- Det är definitivt intressant. Vi är två krögare och en fastighetsägare som ser över möjligheterna. Men det är ett stort projekt, så det gäller att det finns pengar, säger han.

En eller flera restauranger, en saluhall med "torgkänsla" och gotländska säsongsprodukter året runt finns med i planerna. Och Stefan Wall tror det är möjligt att få med många gotländska entreprenörer.

- De flesta pratar väl om möjligheterna där just nu. Vi vill ha med alla små företagare som brygger och odlar.


Öppnar för handel
Byggnadsnämnden tog beslut om Kajsarförrådet vid mötet i mars.

- Då gav vi kontoret i uppdrag att förändra detaljplanen så att det blir möjligt att bedriva någon form av handel där. Det innebär att det finns många möjligheter, vilken typ av verksamhet det blir vet vi ju inte ännu, säger byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman (S).

Förutom själva fastigheten behöver parkeringsområdet utanför anpassas för den nya verksamheten. Innan den nya detaljplanen är klar ska den ställas ut och samråd ska hållas.

Om den går igenom kan man vara framme så långt att en eventuell saluhall eller annan verksamhet kan öppna till nästa sommar 2013.


180 år
Kajsarförrådet, som ligger nära busstationen, är omkring 900 kvadratmeter och stort ägs i dag av Gotlands fornvänner.

Huset byggdes 1833-1836 och har använts som militärförråd, garage och motorverkstad innan 1993 då Gotlands fornvänner tog över byggnaden och Gotlands museum började använda huset som förråd.

Men efter 180 år kan alltså det gamla förrådet öppnas för en helt annan verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om