Allt fler vill investera i solceller på sina fastigheter, och Visby innerstad är inget undantag. I takt med att allt fler fastighetsägare i innerstaden anmäler intresse för att sätta upp solceller på hustak uppstår en diskussion som handlar om att cellerna inte får inkräkta på världsarvsstadens intryck.
Tor Broström, professor i kulturvård vid Campus Gotland, säger i en intervju med P4 Gotland att man med respekt för den äldre arkitekturen i Visby skulle kunna sätta upp solceller där de inte syns.
– Så vitt jag vet finns i dag två installationer i Visby innerstad som inte är väl synliga, och det finns också ett antal engagerade fastighetsägare som vill ha solceller, säger han till P4 Gotland.
Tor Broström har nyligen tillsammans med regionantikvarien gjort en studie om möjligheterna att producera solel i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Där har bland annat fastighetsägare och politiker intervjuats. En central fråga blir hur stor takyta som behövs och hur mycket anläggningarna får synas för omgivningen. Tor Broström menar att lagstiftningen och stödsystemen skulle behöva ses över så att fler byggnader kan få solceller.
– Generellt i Sverige har vi ingen brist på ytor där man kan sätta upp solceller, men finansieringssystem och regelverk är anpassat efter att man sätter solceller på sitt eget hus och inte på andra ställen. Kan vi komma förbi det så finns det potential att producera solenergi på andra ställen även om man bor i Visby innerstad.