I går kunde arkeologen Per Widerström, efter att ha klivit ner i den leriga underjorden, konstatera att latrinen är till hälften fylld med kompost från ett ännu okänt tidsspann. Klart är i alla fall att den användes under rådhusets era, vilket erbjuder unika möjligheter.
- Oftast hittar man något som bara ligger i marken, men det här är ett slutet sammanhang, en av de bästa chanserna vi har att fånga upp datum och berätta en historia! Något skrivet tror jag inte vi hittar, men kanske fingerringar, sigill, skrivdon... saker som säger något om arbetet på rådhuset, om de högre ståndsmiljöerna.
1925
Kammaren dokumenterades redan vid utgrävningar 1925, men då trodde man det var en färskvattenbrunn, så den har inte analyserats. Nu hoppas Per Widerström på finansiering av fördjupade utgrävningar.
- Gun Westholm har tagit tag i det där. Det var förresten hennes svärfar [arkeologen Alfred Westholm, reds anm] som grävde ut rådhuset! Jag tror det här är hennes favoritlatrin...
Är den det, Gun Westholm, 1:e antikvarie på Gotlands museum?
- Alltså, jo... det här är ju rådhusets latrin! Man kan gissa att den användes sista gången på 1600-talet och även om den tömts flera gånger under århundradena, så säger soporna väldigt mycket om dem som vistats i huset.
Valdemar Atterdag, exempelvis.
- Det här är det rådhus han kom till för 650 år sedan, med sitt privilegiebrev till Visbyborna. Nu tror jag inte just brevet ligger i latrinen. Men ändå...
Ekonomiskt stöd
Till veckan ska Gun Westholm formulera en förfrågan om ekonomiskt stöd från Gotlands kommun.
- Det handlar ju i första hand om kommunens, stadens, historia. Vi behöver bygga ställningar som håller valven uppe, ta ut det som finns kvar lager för lager och sålla det. Finns det organiskt material måste det konserveras omedelbums! Tänk att få ställa ut det...
I skrivande stund är det alltså oklart om latrinen bara kommer att fyllas igen eller inte. Klart är också att Per Widerström på lördag, på Wisbydagen, ska berätta om utgrävningarna på Stora torget. Det kan bli allmänhetens enda chans att få en glimt av rådhusets glömda och gömda avskräde.
Här ligger rådhusets historia bortkastad
I går hittades ännu en medeltida latrin under Stora torget. Den här kan berätta en unik och delvis okänd historia om verksamheten på Visbys rådhus på 1300- och 1400-talen - om "någon" skjuter till pengar. På lördag ges allmänheten en första, och kanske sista, glimt.
Av människohand. Ett av de första fynden är en bit dubbelglaserad keramik. Per Widerström hoppas hitta exempelvis porslin och skrivdon som berättar om stadens högre stånd.
Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!