Här lockas kvinnor att satsa på IT-branschen

Programmerare är ett yrke som det är brist på, särskilt kvinnliga. Intresset bland kvinnorna, är det däremot inget fel på.

Efter en timmes kurs jobbar Sara Nilsson med att göra en hemsida. Hon för hjälp av Frida Hoas från Svenska spel.

Efter en timmes kurs jobbar Sara Nilsson med att göra en hemsida. Hon för hjälp av Frida Hoas från Svenska spel.

Foto: Åsa Sveds

Visby2019-09-24 08:30

Det visade sig när Tjejer kodar bjöd in till en kurs i programmering i helgen tillsammans med Svenska Spel. 350 kvinnor sökte till tredagarskursen och 37 blev antagna.  

– Jag fick ett tips om kursen i ett mejl och anmälde mig, säger Sara Nilsson som efter en timmes undervisning kastat sig på att göra en egen hemsida.  

Att få jobba kreativt från början gör att kursdeltagarna får en bra inblick i vad tekniken går ut på och vad det innebär att tillämpa den.  

– Det är en intensivkurs som syftar till att väcka kvinnors intresse för programmering, säger Marie Alesund som representerar Tjejer kodar, ett intiativ som arbetar för fler kvinnliga programmerare och arrangerar kurser på olika nivåer.  

– Vi vill slå hål på myten av att programmering är något svårt och nördigt,. Alla kan börja med programmering, säger hon.

Tjejer kodar  arbetar för att fler ska utbilda sig och har varit igång sedan 2015. Det här är andra gången som kursen hålls i Visby. 

--Det behövs fler programmerare och det är särskilt brist på tjejer med IT-kompetens. Vi vil bidra till att fler blir intresserade av programmering för att säkerställa kompetensförsörjningen, säger Malin Sandell på Svenska spel. 

En av kursledarna är Frida Hoas som är systemutvecklare på Svenska spel. 

¬ -Det är inte svårt utan handlar bara om att vara intresserad. Att fråga sig hur man gör och sedan ta reda på det.  

Helgkursen hade inga större krav på förkunskap och inga fina betyg.

-Nej, bara att ha vana vid dator, säger Frida Hoas. 

Kursen syfte är att få fler att lära sig programmera.
Kursen syfte är att få fler att lära sig programmera.
Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!