Här möbleras öns nyaste äldreboende

På måndagen lämnades nycklarna över till verksamhetschefen Beate Thyrén för Attendos nya äldreboende på Visborg.

Andreas Pettersson vid Visby flyttningsbyrå bar tillsammans med sina kollegor in möblerna i Gotlands nyaste äldreboende.

Andreas Pettersson vid Visby flyttningsbyrå bar tillsammans med sina kollegor in möblerna i Gotlands nyaste äldreboende.

Foto: Simon Nilsson

Visby2019-12-16 16:07

Projekteringen för äldreboendet på Regementsgatan började redan för tre år sedan. Under måndagen, mitt under möbleringen av de nya lokalerna,  fick vi en förhandsvisning på hur "framtidens boende" kommer att se ut. 

Inflyttningen väntas i början av nästa år.

– Det ska bli oerhört spännande att få starta upp ett nytt boende med en ny medarbetargrupp och att vi gör det tillsammans. Det är så roligt att jag har fått den här möjligheten, säger Beate Thyrén.

Det är ledningen som är först ut att sätta omvårdnaden på plats. Men vartefter Attendos kunder flyttar in så är det deras önskemål som styr hur framtiden kommer att bli. Detta för att så likt som möjligt skapa en känsla av ett eget individanpassat boende.

– Vi jobbar så att alla kunder ska känna sig trygga och få sina behov tillgodosedda. Det är individens behov som styr. Vi skapar en genomförandeplan efter kundens behov och önskemål.

Det utmärkande draget är inriktningen på ett kultur- och livsstilsboende. Temat genomsyrar flera olika samlingsrum i byggnaden. I senare färdigmöblerade rum utlovas både aktivitet och underhållning i kulturell anda.

– Vi anser att kultur är något man bygger upp tillsammans och vi kommer att ha fokus på många olika kulturella upplevelser. Vi tycker att kultur skapar mening i livet och utifrån detta stimuleras både en gemenskap och ens eget sinne, säger Beate Thyrén.

Boendet satsar även på ett mer digitaliserat system som ska fungera mer flexibelt för de anställdas arbete. Idén är sprungen ur tanken om att våga bjuda in det som är nytt och tekniskt.

– Vi kommer att jobba mer med välfärdsteknik, vilket är ett omvårdnadssystem där man registrerar insatserna för att säkra omvårdnaden. Till det använder vi smartphones och eftersom det är digitaliserat kan man se sina dagliga insatser och bocka av dem när man är klar.

Den 20 januari sker den första inflyttningen till några av de 58 lägenheterna, samtliga på 31 kvadratmeter. Boendet erbjuder 38 demensplatser och 20 särskilda boendeplatser. Lägenheterna är både anpassningsbara och utseendemässigt likadana för den bästa flexibiliteten för de boende liksom de anställda.

– Det är underbart att få arbeta med de äldre och det är deras visdom vi ska lära oss av. Tillsammans tror jag att detta blir en succé. Det här är framtidens boende, avslutar Beate Thyrén.

Beate Thyrén, verksamhetschef på nya äldreboendet. Här i boendets gemensamma "sinnesrum".
Beate Thyrén, verksamhetschef på nya äldreboendet. Här i boendets gemensamma "sinnesrum".
Karta: Regementsgatan 19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!