Tankfartyget Coral Energice lämnade den ryska staden Vysotsk, som ligger strax norr om Sankt Petersburg, på kvällen den 25 juni. Fartyget nådde utkanten av Visby hamn ett dygn senare, och mötte då upp tankern Kairos, som i sin tur lämnat Björneborg i Finland den 22 juni.
Båda fartygen används för att bunkra och transportera flytande naturgas, LNG, och driftas av det finska statliga energibolaget Gasum. Olga Väisänen är vice vd på bolaget, och bekräftar för GA att Coral Energice var lastat med LNG från Ryssland.
– När vi hämtar LNG från Vysotsk handlar det om rysk gas, men sett till hela vår portfölj står den ryska gasen för en liten del. Majoriteten av den gas vi köper in kommer från andra länder, exempelvis Norge, säger hon.
Under måndagen sågs de två tankerfartygen ligga intill varandra utanför hamnområdet i Visby. Enligt Olga Väisänen tankades naturgasen över från Coral Energice till Kairos, som sedan ska leverera LNG till bolagets kund.
– Coral Energice är inte designad för att leverera gasen till kund, och därför gjordes överföringen, berättar hon.
Överföringen uppmärksammades av flera läsare som noterat fartygets rutt. Vem som ska använda gasen är i nuläget dock oklart.
Destination Gotland har två färjor som drivs på LNG, men bolaget har inget avtal med Gasum och köper inte rysk gas, meddelar vd Marcus Risberg.
– Vi har varit kunder men för tillfället tar vi inga leveranser av Gasum och har inget löpande avtal, säger Marcus Risberg, och berättar att han inte vet varför de två LNG-fartygen valde att lägga till utanför just Visby.
Efter överföringen lämnade både Coral Energice och Kairos Visby, för att bege sig mot Nynäshamn respektive söderut mot Danmark.
I maj meddelande Destination Gotland att de kommer att använda både naturgas och gasoil under en period. Anledningen är de skenande priserna som delvis är en följd av Rysslands invasion av Ukraina.
– Leverantören vi använder hämtar sin gas i Klaipeda (Litauen), och vi har fått garantier att det inte förekommer ryska gasmolekyler i systemet, säger Marcus Risberg.
När riksdagen tidigare i vår röstade om att stoppa rysk olja och gas röstade bara två partier ja, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nu har fler riksdagspartier svängt och öppnat för ett stopp. Men än finns inga sanktioner i Sverige på rysk gasimport.
Däremot har EU förbjudit ryska fartyg att lägga till i EU-hamnar. Att överföra LNG-gas mellan tankerfartyg ute till havs kan vara ett sätt att kringgå gällande regler, menar Mikael Höök, lektor vid Uppsala universitet och expert på bland annat rysk gas samt export av fossil energi.
– Det försiggår handel med Ryssland via mer eller mindre kreativa lösningar. Det kan vara ett sätt att runda restriktionerna, och den här typen av lösningar används även av andra länder. Byts varor mellan tillräckligt många händer glömmer man snabbt bort dess ursprung.
Även om det finns en moralisk aspekt i att inte handla av Ryssland är det inte riktigt så enkelt som att bara säga stopp, säger Mikael Höök.
– Att handla med Ryssland blir på sätt och vis ett sätt att stödja dem, men om man tillhandahåller en energitjänst har man samtidigt ett moraliskt ansvar att inte göra våldsamma prishöjningar. Att sluta använda rysk energi är ingenting som sker över en natt utan tar hyfsat lång tid.