Här saneras bon och ägg från taken

Fiskmåsar har blivit ett allt större problem för Gotlandshems boende i Visby. Just nu jobbar tio personer med att sanera bon och ägg från taken.

Gotlandshem har tio anställda som utbildats i att arbeta på höga höjder och just nu sanerar fiskmåsbon från taken. Linda Wiberg är bovärd med fokus på betalande hyresgäster i lägenheterna, som nu ska slippa störande måsar.

Gotlandshem har tio anställda som utbildats i att arbeta på höga höjder och just nu sanerar fiskmåsbon från taken. Linda Wiberg är bovärd med fokus på betalande hyresgäster i lägenheterna, som nu ska slippa störande måsar.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-04-27 20:02

Att det inte är någon fara på taket är inte sant. För de boende i Visby har ilskna fiskmåsar blivit ett allt större problem. 

– När jag bodde på Söderväg hade de ungar som sprang omkring, och när jag gick ut blev jag anfallen, säger Ulla Bodén Söderblom och berättar hur fiskmåsföräldrarna störtdök mot hennes huvud och attackerade med näbben.

undefined
Ulla Bodén Söderblom har inte haft problem med måsar där hon bor nu, på sin förra adress blev hon däremot jagad av ilskna föräldrar.

Nu bor hon på Broväg, i norra Visby, och följer hur Gotlandshem sanerar måsarna högt uppe på de relativt platta taken där de brukar bygga sina bon.

– De ska inte vara här, de ska ju vara vid havet, säger hon medan bovärdarna Linda Wiberg och Jimmy Stenström gör sig redo med livlinor och selar.

undefined
Linda Wiberg och Jimmy Stenström har handskar och munskydd när de sanerar fåglarnas bon.

På vinden fyra trappor upp klättrar de ut genom en lucka. Fiskmåsar cirkulerar skrikande i luften högt över deras huvuden. På en balkong har en boende satt upp en uggla i plast, i ett försök att skrämma och hålla måsarna borta.

– Här bakom skorstenen är en typisk plats där de brukar bygga bo, säger Linda Wiberg och visar hur Gotlandshems personal varit kreativa och hindrat måsarna.

undefined
Plastband avsedda för skruvpistol blir effektiva vapen mot måsar, om de limmas på utsatta platser som bakom skorstenar på taken.

Med hjälp av tunna plastband med vassa skruvar, avsedda för skruvpistol, hålls måsarna borta.

– Vi limmar de här på taken, säger hon.

En bit längre bort hittar kollegan Jimmy Stenström vad som är början till ett bo med en hisnande utsikt över Visby. Han berättar att det händer att måsarna går till attack.

– De blir irriterade när vi bråkar med dem, säger han.

Men för Gotlandshems del är det bättre att skrämma måsarna tidigt, så att de väljer andra platser att häcka på, än att få större problem i sommar då ungarna försvaras av sina föräldrar och orsakar konflikter med hyresgästerna. 

undefined
Gotlandshem har tio anställda som utbildats i att arbeta på höga höjder och just nu sanerar fiskmåsbon från taken. Linda Wiberg är bovärd med fokus på betalande hyresgäster i lägenheterna, som nu ska slippa störande måsar.

Att ta bort bon räknas som skyddsjakt och efter den 1 april krävs tillstånd från länsstyrelsen.

– Vi ta bort bon och ägg, säger Johan Thun, bovärdschef på Gotlandshem, och förklarar att det i nuläget inte handlar om att skjuta några fåglar.

Tio anställda fungerar som mänskliga fågelskrämmor och har fått utbildning i skylift och arbete på höga höjder.

– Det är bråda dagar nu för att få ordning. Folk som bor här är väldigt besvärade. Måsarna skitar ner och skriker, och när ungarna har hoppat ner dyker föräldrarna och attackerar. Det kan vara väldigt obehagligt, säger Johan Thun och berättar att det inte är något som hyresgästerna ska behöva finna sig i:

– Vi vill att alla ska trivas och då måste vi göra vad vi kan.

undefined
Fiskmåsar har enligt Gotlandshem blivit ett allt större problem. Många klagomål kommer till kundtjänst om fåglar som bygger bon och försvarar sina ungar.

Linda Wiberg berättar att många ringer kundtjänst och klagar på måsarna.

– Måsarna börjar skrika klockan 04, och sedan kan de skrika hela dagen. Där borta på parkeringen sätter sig måsarna på bilarnas tak. En del bilägare har fått repor på taken, säger hon och berättar hur de försökt lösa problemet med presenningar.

undefined
På vissa håll landar fiskmåsarna på bilarnas tak och uträttar sina behov, något som fräter på lacken och inte är så trevligt.

Tidigare på morgonen såg hon en fiskmås på väg upp på taket, med en pinne i näbben. Nu hamnar pinnar och bomaterial i en svart sopsäck. Förhoppningen är att måsarna väljer att flytta och bygga bo på ett bättre ställe.

– Det har alltid varit problem, men just i år är det värre, säger Linda Wiberg medan Johan Thun berättar om de råd som gått ut till hyresgästerna i värst drabbade bostadsområden:

– Sluta mata igelkottar och andra djur, säger han och berättar att det drar måsar.

Den som har problem, menar de, bör göra vad man kan för att skrämma dem – så tidigt på säsongen som möjligt.

– Det är det bästa vi kan göra. Att inte vänta för länge, för att få en hyfsat behaglig vår och sommar, säger Johan Thun.

undefined
Bovärdschef Johan Thun hör vittnesmål om hyresgäster som skrämts av störtdykande måsar, något som Gotlandshem nu försöker undvika genom att sanera bona tidigt.
Råden mot måsar

Håll hängrännor rena från spillning och bomaterial.

Om huset han skrymslen där fåglar kan uppehålla sig, bygg bort dem eller installera nät eller piggar som hindrar fåglarna från att slå sig ner.

Säkerställ att sophantering eller kompost inte drar till sig fåglarna.

Om du matar fåglar, se till att maten inte blir tillgänglig för oönskade fåglar. Använd foderautomater så att inte större fåglar kommer åt maten, och se till att den inte ramlar ner på marken.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!