S:t Hansskolan i Visby innerstad uppfördes på 1800-talet och anses vara en av öns tjusigaste skolbyggnader. Men som så ofta i gamla kåkar funkar inte allt riktigt som det ska. När GT beträder skolgården strax efter lunch visar den pampiga klockan i fasaden fem över halv sju.
– Det är som man brukar säga: Den visar rätt två gånger om dygnet. Och så här har det varit i flera år, säger Therese Carlson, klassföreståndare i årskurs fyra på skolan.
Nyligen har eleverna undervisats i hur man skriver en argumenterande text. För att testa kunskaperna i praktiken bestämde man sig för att skriva en insändare. Ämnet var självklart.
– Vi hade elevråd och då pratade vi om att de måste fixa vår klocka. Så vi i vår klass fick i uppdrag att skriva brev till regionen och en insändare, säger Alva Berling Eriksson när hon och klasskamraterna tar emot lokaltidningen i sitt klassrum.
Hur påverkas ni av att klockan är trasig? Kommer ni sent?
Vindela Norberg räcker upp handen, liksom de övriga när de ska svara på reporterns frågor.
– Jaa, vi kommer sent in från rasterna. Och när vi är ute och leker då vet vi inte om vi hinner fortsätta med en ny lek eller om det är dags att börja snart, säger hon.
Störigt. Men – har ni inte egna klockor?!?
– Neej, bara i mobilen och den måste vi lämna in, svarar eleverna i unison.
Ingen har klocka?
– Joo, jag, säger en ensam röst, som tillhör Malcom Ekman.
– Men det är faktiskt jättejobbigt för alla frågar MIG vad klockan är. Till och med lärarna! De borde VERKLIGEN ha en egen klocka.
Reportern sneglar mot klassföreståndaren Therese Carlsons handled.
– Jag har faktiskt klocka, så jag behöver inte fråga.
Hur försvarar sig då Region Gotland? Fastighetschefen Björn Sandqvist skriver följande när GT ställer honom mot väggen:
"Vi har några fastigheter som har dessa gamla klockor och vi tycker precis som insändaren skriver att det är värt att hålla dessa vid liv. Problemet som uppstår när dessa går sönder är att det inte längre finns reservdelar utan vi får blanda ny teknik med gammal. Det finns inte heller så många urmakare som kan laga klockorna, vilket gör att vi ibland får vänta lite på reparation. Vår avsikt är att klockorna ska leva vidare så länge det är möjligt."
Åter till eleverna i klass fyra på S:t Hansskolan.
Vad gör ni om de inte fixar klockan?
– Då tjatar vi, säger Alva Berling Eriksson.