Hur ska man agera om en gäst verkar vara påverkad av droger, eller om droger säljs i lokalen, och hur kan man arbeta förebyggande mot narkotika? Det är frågor som representanter från 17 av öns krogar ställdes inför under tisdagen när Krogar mot knark höll utbildning på Joda bar och kök i Visby. På plats var även ett flertal gotlandspoliser som visade hur de arbetar mot knark.
För att få bort knarket från krogarna gäller det att samverka, det menar Danielle Talaee Mofrad, samordnare på Krogar mot knark:
– Det är viktigt med samverkan med polis och personal, man behöver prata öppet för att lösa problemet gemensamt. Alla måste jobba mot narkotika på krogen, det funkar inte om personalen inte är synkad, säger hon.
Manne Malmros, delägare i Matmuren AB, som driver Bistro Borgen var en av de som ställde upp som skådespelare när Solvere utbildning och teater iscensatte några kniviga situationer som kan uppstå i krogmiljö. Han fick i uppgift att som serveringsansvarig hantera två män som uppträdde stökigt och tydligt drogpåverkade i en bar.
– Det här är en situation som kan ske men jag är inte riktigt van vid att folk inte lyssnar på vad jag säger, jag brukar få folk att lyssna på mig, säger Manne Malmros om de två drogpåverkade karaktärerna som spelades av Teodor Abreu och Philip Hughes från Solvere utbildning och teater.
Under en övning fick deltagarna även svara på frågan om de tycker att det är lätt att avgöra om en person är drogpåverkad. Samtliga poliser och en stor majoritet av de övriga deltagarna uppgav att de tycker det är svårt att veta om en person är drogpåverkad. Några som uppgav att det är lätt att avgöra om en person tagit droger svarade att det går att märka både på kroppsspråket och på hur personen talar. Och det är heller inte alltid de som tagit droger som ställer till problem, eftersom de ofta vill undvika uppmärksamhet – det var både polisen och flera av krögarna överens om.
Enligt Danielle Talaee Mofrad har krögarna ett stort ansvar när det gäller att arbeta förebyggande mot narkotika.
– Finns det mörka hörn, är toaletterna undangömda – då blir det lättare för de som håller på med droger. Man kanske inte kan göra så mycket åt toaletternas placering, men man kan ha personal som ronderar vi toaletten, eller kapa dörrarna så att man enkelt ser om det är två personer där inne. Vi vill att narkotikaproblemen ska lösas innan det blir ett problem, säger hon.