Här vill många hålla bröllopsfest
Gotlands Museum hyr ut ruiner till allmänheten för privata fester och sammankomster. Redan nu är 20 bröllop inbokade i Visbys ruiner. Mest populära att hyra är ruinerna S:t Karin, Helge And och S:t Lars.
S:t Karins ruin på Stora torget i Visby hör till de ruiner som är mest populära att hyra för bröllop och fester.
Foto: Ulf Glimfalk
Bröllop i en ruin
Tidigare fick de som hyrde en ruin inte ens ta ett glas champagne eller äta där. Nu ändras detta och museet ser gärna att det arrangeras privata fester i ruinerna.
Något som redan nu verkar locka allmänheten är att ha bröllop och bröllopsmiddag i en ruin - 20 bröllop är redan inbokade framöver och det första ska äga rum i innevarande månad.
Lars Sjösvärd, chef för Gotlands museum, har svårt att säga hur mycket hyresintäkter museet räknar med att få in:
- Den hyra vi tar ut kan variera enormt och vi anpassar det till vad som ska göras i ruinen och hur länge den ska användas. Det kan variera mellan 1 000 kronor till 20 000 kronor. Om de som hyr får intäkter vill vi också ha en del av det. Allt det här kommer givetvis att innebära mera arbete för oss.
Ökat slitage?
Lars Sjösvärd är inte orolig att slitaget på ruinerna ökar:
- Det är egentligen självklart vad man får och inte får göra i ruinerna. När det gäller ljudnivån finns redan regler för innerstan och som måste följas.
De som hyr ruinerna får skriva under på att de hyr på egen risk och måste ta en egen försäkring om något skulle hända.
Sofia Hoas, Gotlands museum, berättar att det är meningen att alla ruiner ska vara tillgängliga för allmänheten.
Hon berättar att eftersom det inte är tak på ruinerna så är brandmyndighetens regler mildare - man bör tänka på hur snabbt man kan evakuera en större mängd folk ur ruinen om något skulle hända. Man får inte använda gasvärmare i ruiner. När det gäller klosterlängan i S:t Karin är det andra strängare regler eftersom längan har tak.
När det gäller evenemangsförfrågningar som museet har fått så gäller det dans, konst och varieté. I S:t Lars vill man arrangera en eldshow under en längre tid i sommar, inte som tidigare - bara under medeltidsveckan. I S:t Carin vill man ha varieté. Nu i helgen ska högskolans kör uppträda i Helge Ands ruin.
Sofia Hoas berättar att det är meningen att ruinerna ska stå öppna under sommaren och det ska vara fri entré. Även något av ringmurens torn ska stå öppet.
Hyra nyckel
Något som inte många vet är att man hela året mot en minimal avgift kan få hyra en nyckel till samtliga ruiner vid museet och själv gå runt i Visby och besöka dessa.
Av någon anledning är det mest utländska besökare som har förstått det här och brukar hyra nyckel.
Samtidigt säljer Gotlands museum ut fastigheter på landsbygden för att få in pengar.
Nu är de medeltida magasinsbyggnaderna Lauks i Lokrume och Vatlings i Fole ute till försäljning.
- De här fastigheterna har redan ett bra K-skydd och det är bättre att privata ägare finansierar underhållet. Gotlands museum har inte resurser till det, säger Sofia Hoas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!