I december 2014 undertecknade Region Gotland och Copenhagen Malmö Port (CMP) det långsiktiga samarbetsavtal som blev startskottet på det jättelika bygge som vi nu ser växa fram.
Projekt i denna storleksklass är aldrig helt förskonade från missöden och förseningar, men trots en kantrad plattform, ”Big Red”, som kom på drift i de hårda höststormarna, håller bygget tidsschemat.
– Vi har jobbat oss ikapp efter det som inträffade, säger Harald Gröttvik.
Men just den natten glömmer han aldrig. Han väcktes strax innan klockan 03 av ett telefonsamtal och fick reda på att arbetsplattformen hade kantrat och låg och slog mot vågbrytaren. ”Big Red” användes för att anlägga grusbäddar på havsbotten och när den kantrade tog den även med sig två containrar och en mobilkran.
– Det var lyckligtvis inte några personskador, men jag insåg direkt att det skulle få stora konsekvenser för bygget. Vad gör vi nu? Har vi en plan B? Tiden efter olyckan jobbade vi jättemycket och så här i efterhand förstår jag faktiskt inte hur vi lyckades lösa allting, säger Harald Gröttvik.
Vissa förseningar finns det utrymme för i tidsbudgeten.
– På grund av otjänligt väder, som vi kallar det, så kan vi inte jobba hela tiden. Det är något vi såklart har varit medvetna om och tagit höjd för hela tiden. Ett så här stort projekt innebär enorma logistiska utmaningar. En händelse eller försening skapar följdkonsekvenser eftersom allting måste göras i en viss ordning, säger Harald Gröttvik.
Förutom olyckan med Big Red har projektet klarat sig utan större missöden.
Femton incidenter finns rapporterade, varav fyra av dessa involverar personskador. Dock inget allvarligt.
Man skulle kunna säga att det finns några arbetare som ofrivilligt har vinterbadat.
– I ett sånt här projekt finns det risker i varje moment, men vi arbetar dagligen med att se till att allt är så säkert som möjligt, berättar Harald Gröttvik.
När GT får ta en första promenad, ända längst ut på kajen, märks ingen oro – tvärtom.
Man börjar verkligen ana hur kryssningskajen kommer att se ut när den är färdig.
Nyligen lämnade Samson, den gigantiska kranen, Visby för nya uppdrag.
– Den har lyft de 19 däckelementen på plats och vi börjar närma oss en färdig kaj. Till midsommar är planen att vi ska vara mer eller mindre klara med alla havsarbeten, alltså den delen av arbetet som är starkt väderberoende, säger Harald Gröttvik.
Efter det väntar jobbet med den nya terminalbyggnaden och anslutningen till Visbys reningsverk för att kunna ta emot fartygens avloppsvatten, även kallat svartvatten. Detta kräver också att det finns en utjämningsbassäng.
– Reningsverket i Visby klarar att ta emot även detta avsloppsvatten, men ibland kan belastningen bli för hög vid vissa tider och då får kryssningsfartygens vatten vänta i utjämningsbassängen innan det pumpas vidare, säger Harald Gröttvik.
Kryssningsfartygen har i dagsläget inga krav på sig att lämna sitt svartvatten i land. Östersjön är till största delen internationellt vatten där IMO:s (International Maritime Organization) regler gäller. Men diskussionen hur dessa krav ska bli hårdare i framtiden diskuteras på olika nivåer, både nationellt och internationellt.
Terminalbyggnaden kommer att placeras på det nya landområde som byggts upp när man tagit vara på de muddringsmassor som grävdes upp för att göra plats för kajen.
– Det handlar om 12 000 kvadrat som dessutom måste markstabiliseras. Just nu håller vi på att fräsa ner en biprodukt från Cementa i marken. Själva grunden till terminalbyggnaden kommer att läggas inom det närmaste, säger Harald Gröttvik.
Han menar att 98–99 procent av kajen kommer att vara klar vid årsskiftet 2017–2018. CMP, som alltså hyr kajen av Region Gotland, säljer in Visby som destination från och med den 2 april 2018.
I skrivande stund är det första anlöpet till nya kajen bokat till den 18 april.