Hård konkurrens om studentrum

Snart drar höstterminen i gång på Campus Gotland. För nya studenter kan det bli en utmaning att hitta boende.

STUDENTLIV. Omkring 600 nya studenter börjar till hösten att studera vid Campus Gotland.

STUDENTLIV. Omkring 600 nya studenter börjar till hösten att studera vid Campus Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

VISBY2016-08-15 09:43

Omkring 600 studenter börjar i slutet av augusti att läsa sin första termin vid Uppsala universitet Campus Gotland. För många innebär studierna att få flytta till eget boende och för första gången klara sig helt själv. Men de som hade räknat med att få en studentbostad från någon av bostadsbolagen måste tänka om.

– Det är väldigt högt tryck i år och helt fullt på många ställen, säger Sara Cederlund, boendeförmedlare vid Gotlands studentkår Rindi.

Bostadsbolagen Gotlandshem och Balder har det största antalet studentbostäder i Visby. Hos dem är det redan helt fullt inför hösten. Även de mindre bostadsbolagen som erbjuder studentbostäder har fullt uthyrt.

För att få en studentlägenhet finns det olika vägar att gå, beroende på vilken typ av boende som önskas och vilket bostadsbolag som håller i förmedlingen. Ett första steg kan vara att ta kontakt med studentkåren för att se vilka alternativ som finns. Många väljer att börja med att registrera sig hos någon av de större bostadsbolagen.

För att få en av Gotlandshems 202 studentbostäder krävs en tid i deras egen bostadskö. Just nu är det ungefär 60 sökanden på varje objekt. Här kostar bostäderna 3 262- 4 932 kronor i månaden och är 18 - 40 kvadratmeter stora. Sara Cederlund säger att det kan vara en god idé att ställa sig i kö så snart som möjligt efter antagningsbeskedet.

– Även om det är fullt just nu så brukar det gå att få en bostad framåt årsskiftet, säger hon.

Hos Balder krävs en registering och sedan en intresseanmälan på de lägenheter som kan vara aktuella. Balder har 120 studentlägenheter i Visby. Alla lägenheter är 25 kvadratmeter och kostar 3 900 kronor i månaden.

För den som inte har hunnit stå i kö finns det andra alternativ. Många privata värdar hyr ut rum eller ett gårdshus. Ett annat alternativ kan vara att hyra en villa tillsammans med andra studenter. Här varierar priserna mer beroende på område och typ av boende. Sara Cederlund säger att hon gärna skulle se fler privatpersoner hyra ut till studenter.

– Allmänheten får gärna höra av sig, allt är av intresse. Alla vill inte bo i studentrum och bli utkastade när sommaren kommer. Många söker annat typ av boende, säger hon.

För studenter som inte lyckats hitta bostad en vecka innan terminsstart finns det en så kallad boendegaranti. Det innebär att Rindis boendeförmedlare hjälper till att ordna en tillfällig sängplats.

Boendetips till studenter

Ställ dig i bostadskö så snart du bestämt dig.

Teckna en hemförsäkring. Många försäkringsbolag har studentrabatt.

Folkbokför dig på Gotland.

Bli medlem i studentkåren Rindi.

Se över om du har rätt till bostadsbidrag via Försäkringskassan.

Se över hyresavtalet noggrannt. När ska hyran betalas? Hur lång är uppsägningstiden? Är djur tillåtna?

Källa: Gotlands studentkår Rindi, Turistbyrån

KÖTID STÖRSTA STUDIEORTERNA

Väntetid på största studieorterna

Förmedlare

Studentlägenhet

Studentrum

SSSB (Stockholm)

36-48 månader

12 månader

Bostadsförmedlingen Stockholm

70 månader

37 månader

SGS Studentbostäder (Göteborg)

24-60 månader

18 månader

Studentstaden (Uppsala)

48 månader och uppåt

12-36 månader

AF bostäder (Lund)

22 månader

11 månader

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om