Rung om snippa-domen: "Det här ska inte få ske 2023"

Förra veckans uppmärksammade hovrättsdom, "Snippa-domen", kritiseras hårt. Helagotlands krönikör Nina Rung tycker att domen är en skam för det svenska rättsväsendet.


Nina Rung är starkt kritisk till snippa-domen.

Nina Rung är starkt kritisk till snippa-domen.

Foto: Malin Stenström

Visby2023-02-27 12:55

I tingsrätten fälldes en 50-årige man för att ha våldtagit en 10-årig flicka, men i hovrätten friades han. Orsaken var oklarheter om hur ordet ”snippa” skulle tolkas.

Även hovrätten för västra Sverige ansåg det bevisat att mannen hade tagit på och i hennes kön. Men eftersom flickan ansågs haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och hur långt in mannens fingrar trängt in där, gick det enligt hovrätten ”inte att styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.

Fallet har väckt starka reaktioner och på sociala medier delas inlägg under hashtagen #jagvetvadensnippaär. Helagotlands krönikör Nina Rung är en av många som reagerat. Bland annat har hon tidigare arbetat vid Stockholmspolisen med att utreda sexualbrott på barn. 

– Först tänkte jag att det inte riktigt kunde vara sant, det lät för bisarrt. De ifrågasätter ju vad flickan menar med snippa, vilket är otroligt märkligt, säger Nina Rung. 

Hon fortsätter:

– Hon hade inte kunnat vara tydligare. Jag har förhört väldigt många barn i alla olika åldrar och jag tror inte en 20-åring hade kunnat beskriva det bättre. Man ställer redan höga krav på henne att beskriva vad som hände och hur det gick till och det gör hon, hon säger samma sak till flera olika personer vid flera olika tillfällen. 

Domstolen skriver att den i brist på besked om vad flickan menat med uttrycket konsulterat Svensk ordbok som beskriver snippa som ”kvinnans yttre könsorgan”.

– Hon kan inte beskriva det på ett annat sätt än att fingret var inne i snippan, inte ens en vuxen kan beskriva det på ett bättre sätt. Skulle du fråga tusen personer här i Visby så skulle alla förstå vad hon menade. Det blir väldigt problematiskt när domstolen står så långt ifrån allmänhetens rättsmedvetande. 

Nina Rung tycker den här domen tydligt understryker hur bristande rättssäkerheten är gällande sexualbrott mot barn.

– Det är inte alls rättssäkert. Det handlar om ett lotteri, vilken domare och tingsrätt du hamnar i. Det blir så tydligt hur rättsosäkert det är, att det handlar om var och vem som får det här ärendet på sitt bord. Det här ska inte få ske 2023; en flicka som gör allt rätt, hon berättar direkt vad som hänt, hon berättar för flera, hon håller fast vid sin berättelse och hon överdriver inte. Hon gör allt rätt men så säger rätten 'nej, vi är osäkra på ordet du använder'. Det är en skam för rättsväsendet, säger Nina Rung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!