Härifrån styrdes Hansestaden Visby
Utgrävningarna av Stora torget fortsätter. I går blottlades Visbys medeltida rådhus, 668 år efter det att stadens svekfulla styre gick ett blodigt öde till mötes - just på torget.
1920-talet. Bilder från John Nihléns utgrävningar, som blev en bok med bearbetningar av förre landsantikvarien Gunnar Svahnström. Han önskade att det nu underjordiska medeltida rådhusets konturer ska markeras på torget.
Foto: Henrik Radhe
De tyska Hansestäderna satsade rejält på Valdemar Atterdag, som man hoppades skulle ta över tronen i Danmark och skapa ännu bättre handel och fri lejd genom Öresund. Och kung blev han, 1340.
Huvudlösa
I det läget ingick Visbys två borgmästare - guten Johannes Moop och tysken Herman Swerting - en ekonomisk allians med svearnas kung Magnus Eriksson.
Exakt vad avtalet innebar är en tvistefråga. Klart är att deras beslut blev ödesdigert.
I september 1342 halshöggs borgmästarna och delar av stadens råd för sitt svek mot Hansan. Sannolikt just på torget, utanför det som i dag är Torgkassen.
År 1361 intogs Gotland för övrigt av just Valdemar Atterdag, men det är en annan historia.
Rådhuset hyste länge stadens styrande, men chanserade och övergavs successivt under 1600-talet.
En novembernatt 1679 rasade stora delar, och Visby fick ännu en medeltida ruin.
Markering?
Senast rådhuset såg dagens ljus på 1920-talet, då John Nihlén ledde en stor utgrävning. När den avslutades markerades byggnadens konturer i torgets stenbeläggning. Under årens lopp har de utplånats.
1982 skrev den förre länsantikvarien Gunnar Svahnström, i Nihléns bok "Utgrävningarna på Stora torget 1924-1926":
- Må det tillåtas mig att rikta en vädjan till dem, som i dag har makten i Gotlands kommun, att av aktning för dem som under lång tid från denna plats styrde stadens öden, föranstalta, att rådhusets grunder på nytt markeras i torgets stenläggning."
Så blev det inte. Då. Men nu, när torget görs om till "Alla tiders torg"? Eva Nypelius, nutida makthavare:
- Oj! Jag hade ingen aning om denna önskan, men det låter spännande, att med ett enkelt upplägg markera det historiska Gotland.
- Det är en möjlighet att ta till vara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!