I juni 2019 fick dåvarande domprosten Mats Hermansson sparken, efter tolv år på sin post – men också efter många konflikter och slitningar inom Visby domkyrkoförsamling. Hermansson var en kontroversiell ledare men kan även anses ha hamnat i skottlinjen mellan olika kyrkofalanger.
Den nya domprosten, Elisabeth Ström, tillsattes i juni 2020. Mindre än ett år senare är även hon i hetluften. Den omorganisation hon har inlett är anmäld till Arbetsmiljöverket av församlingens skyddsombud, som menar att personalen mår dåligt, att många funderar på att sjukskriva sig eller söka nytt arbete. Hittills har tre personer sagt upp sig. Enligt skyddsombudet finns det också stora brister i kommunikationen.
Den nya chefen säger att hon tar kritiken på allvar – men att förändringarna står fast.
– Vi kommer att utvärdera, men organisationen måste få en chans att sätta sig, menar Elisabeth Ström.
Domprosten inleder dock sin kommentar med följande citat: "Jag var väl medveten om, innan jag anställdes som domprost i Visby domkyrkoförsamling, att församlingen hade haft en turbulent tid".
Handlar alltså denna anmälan inte bara om den nya omorganisationen, utan även om saker som går längre bakåt i tiden? Elisabeth Ströms kommentar tyder på det – och det gör även vissa delar av skrivelsen till Arbetsmiljöverket. Framförallt slutstycket, i vilket skarp kritik riktas mot kyrkorådets ordförande. Hon anklagas för att "lägga sig i den operativa verksamheten" och att hon "påverkar all verksamhet i stället för att leda kyrkorådet".
Ordföranden i fråga är Inger Harlevi – och hon har varit i församlingens blåsväder förut, exempelvis i samband med Mats Hermanssons uppsägning.
– När det handlade om Mats var man missnöjd med bristen på struktur, nu finns det en struktur och då är det inte bra heller, säger hon.
Inger Harlevi är inte förvånad att en omfattande omorganisation kan leda till både missnöje och uppsägningar. Men när det gäller stycket om henne själv – om att hon "lägger sig i" – är hon mindre förstående.
I stället riktar hon anklagelser tillbaka mot sina kritiker.
– Den nya domprosten tycker att kyrkorådet ska ha en mer aktiv roll. Innan hon kom fanns det en uttalad uppfattning att rådet inte skulle involveras. Vi skulle helst "veta så lite som möjligt" om vad som pågick, det har faktiskt uttalats ordagrant så.
Menar du att församlingen vill mörka sin verksamhet för er?
– Ja. Jag vet personer som har kämpat för det, svarar Inger Harlevi.
Att hon skulle ha överskridit sina befogenheter ger hon inte mycket för.
– Vi följer det som står i kyrkoförordningen. Jag vet också ganska väl vad en ordföranderoll innebär, jag har ju viss erfarenhet av det, som de flesta redan vet.
Inger Harlevis påstående, att församlingen skulle mörka information, förvånar skyddsombudet Eva-Mari Karlsson Kempi.
– Det vet jag ingenting om. Jag kan inte förstå vad det skulle kunna vara.
Syftet med skyddsombudens anmälan är att den skall resultera i flera åtgärder. Bland annat kräver de "att arbetsgivaren tydliggör arbetsordningen där det tydligt framgår vad kyrkorådets ordförandes uppdrag/befogenheter är, liksom vad som är domprostens uppdrag/befogenheter." Men åtgärderna har hittills lyst med sin frånvaro, menar Eva-Mari Karlsson Kempi.
– Vi får förtydliga våra krav, för det verkar ju inte som att vi riktigt förstår varandra.