Det går rätt bra för Gotlandshem, men inte tillräckligt bra för att täcka allmännyttans behov på sikt. Så löd budskapet från podiet under tisdagens öppna bolagsstämma, som sändes digitalt för alla intresserade från rådhuset i Visby.
Gotlandshem hoppas komma till rätta med ekonomin bland annat genom att tillföra bostadsrätter i beståndet. Somliga anser att detta står i strid med det kommunala bostadsbolagets grunduppdrag och att det snedvrider konkurrensen på marknaden. Frågan har därför blivit infekterad, något som också märktes på bolagsstämman.
– Hur ska vi kunna verka på lika villkor när ni jobbar med offentliga pengar och direktanvisningar? Det rimliga är att man låter marknaden bygga bostadsrätter medan allmännyttan bygger hyresrätter. Tror ni verkligen att Konkurrensverket går med på det här, undrade till exempel den lokala byggherren Johan Gate under frågestunden.
Under det en aning spända replikskiftet som följde menade Gotlandshems ordförande Peter Norman att byggherren insinuerade att man bryter mot lagen.
– Och det kommer vi inte att göra!
En annan frågeställare undrade varför män anställda av Gotlandshem har högre löner än kvinnor.
– Vi har gått igenom varenda lönerevision och sett att en faktor är att det är många äldre män som jobbar på Gotlandshem, då har man kommit högre i lön än vad en nyanställd 25-åring har hunnit göra. Det är i huvudsak där problemet ligger, svarade Gotlandshems vd Joakim Martell.
Flitigast debatterades dock ett annat känsligt spörsmål: Gotlandshems planer på att sälja hela sitt bestånd med studentlägenheter till bostadsföretaget K2A, bland annat eftersom den typen av boende inte passar in i bolagets "profil".
– Hur ska vi i studentrörelsen förstå detta? Är vi permanent hänvisade till den privata marknaden om försäljningen blir av? Gotlandshem skulle i så fall bli det enda allmännyttiga bostadsbolaget UTAN studentbostäder, konstaterade en av frågeställarna och påminde om att den rekommenderade månadshyran ligger på 4 000 kronor för studenter.
oakim Martell medgav att det finns en poäng med invändningen.
– Om detta går igenom kommer vi inte att ha hus där det bara får bo studenter, men studenter kommer även i framtiden vara välkomna hos oss. Men visst, våra ettor är inte byggda för att matcha en students plånbok. Det är en utmaning för oss och något vi kommer att titta närmare på. Studenter kommer också att bli en särskild kategori i vår bostadskö, svarade han.
Under bolagsstämman beslutade man att gå vidare med förslaget. För att en försäljning ska kunna komma till stånd krävs ett styrelsebeslut och ett godkännande i regionfullmäktige.