Havsvatten ger fjärrkyla på ön

Nu introduceras fjärrkyla på Gotland. Först ut är kommunens kontorskomplex på Visborg.- I juli invigs miljöprojektet som är det första i Sverige, berättar Sören Larsson vid Geab.

Fjärrkyla i stället för fjärrvärme. 1,8 kilometer långa rör leder kallt havsvatten från havet vid Visby reningsverk till kommunhuset på Visborg i en miljövänlig satsning  på inomhusklimat.Foto: Henrik Radhe

Fjärrkyla i stället för fjärrvärme. 1,8 kilometer långa rör leder kallt havsvatten från havet vid Visby reningsverk till kommunhuset på Visborg i en miljövänlig satsning på inomhusklimat.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-04-29 04:00
Satsningen på fjärrkyla via havsvatten är ett gemensamt miljöprojekt mellan Gotlands kommun, Geab AB och Vasallen.
Vasallen äger fastigheterna och kommunen har tecknat avtal med Geab om leverans av kyla och svalka till kontorslokalerna på Visborg.
Fjärrkyla bygger på samma princip som fjärrvärme, men med skillnaden att den levererar kyla i stället för värme via en central miljöanpassad anläggning.
- Det handlar om kyla som i detta fall hämtas från havet, förklarar Sören Larsson på Geabs avdelning för fjärrvärme.

Djupvattnet
Fjärrkyla innebär att kylan i det kalla djupvattnet tas till vara. Vattnet pumpas upp utanför Visby reningsverk och förs därifrån via ett 1,8 kilometer långt rör till kommunens kontorskomplex på Visborgsområdet.
- Tekniken är relativt enkel. Det kalla djupvattnet som tas från sjöbottnen leds vidare i två system. Havsvattnet i det ena kyler det vanliga kommunala vattnet som cirkulerar runt i byggnaderna, förklarar Sören Larsson.

Klimatsmart
Fjärrkyla anses vara bra både för den yttre och den inre miljön. Den åstadkommer inget buller och tar liten plats. Metoden bygger på att kallt vatten distribueras i ett ledningsnät, på samma enkla sätt som fjärrvärme, men i stället för värme produceras kyla.
- Fjärrkyla med havsvatten är ett miljöprojekt, det första i sitt slag på Gotland och hittills det enda i Sverige. Det är alltså inte samma system som bland annat finns vid lasarettet, högskolan och Almedalsbiblioteket, konstaterar Sören Larsson.
- Fjärrkylan fungerar året om, bland annat för att kyla datorer, och sommartid med luftkonditionering för att ge ett behagligt arbetsklimat för personalen under varma dagar, säger Sören Larsson.
Han berättar att avtalet nu är klart med kommunen.
Grävningarna för rören har därmed kunnat sättas igång. I sommar ska anläggningen vara i drift med invigning i juli.
Grundkostnaden för anläggningen ligger på drygt 2,7 miljoner kronor. Driftkostnaden beräknas däremot bli låg.
* bygger på samma princip som fjärrvärme med skillnaden att den istället levererar kyla och svalka.
* innebär att man utnyttjar kallt vatten från sjöar, hav eller andra vattendrag.
* vatten med en temperatur runt fyra grader pumpas upp och kyler via värmeväxlare vattnet som cirkulerar i fjärrkylenät.
* returvattnet, som håller en temperatur på 12-16 grader, släpps ut i sjön eller havet igen.
* kan även användas med snö som samlas upp på vintern.
Källa: svenskfjärrvärme
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!