Hemliga dragplåster till sommarens stora stadsfest

Tre kulturscener, med än så länge hemliga artister. Marknad med inslag från andra Hansestäder. Internationellt mingel. Hansedagarna i Visby blir betydligt mer än ett årsmöte.

Jenny Lennhammar, Josefine Eriksson och Christopher-Robin Maurin är tre av personerna i projektgruppen inför sommarens stadsfest. Alla i gruppen jobbar dock inte heltid med just detta.

Jenny Lennhammar, Josefine Eriksson och Christopher-Robin Maurin är tre av personerna i projektgruppen inför sommarens stadsfest. Alla i gruppen jobbar dock inte heltid med just detta.

Foto: Simon Bendelin

Visby2024-12-26 17:00

Det rör sig delvis om just ett årsmöte, inom det internationella Hanseförbundet.

Men det är kanske den tråkigaste beskrivningen av fenomenet Hansedagarna, som enligt Region Gotland innebär ”en kombination av en stadsfest och möten, konserter, marknad, kultur, mat, historia, nutid, seminarier och andra inspirerande aktiviteter”.

Senast evenemanget inträffade i Visby var 1998.

undefined
Tidningsurklipp: Inför den förra upplagan av Hansedagarna i Visby, för 26 år sedan, gjorde GA en hel Hansebilaga. Uppe till höger syns en GT-bild från själva invigningen.

– Då var det alkoholtillstånd i hela innerstaden, berättar Christopher-Robin Maurin.

– Ja, det verkar vara det folk minns mest, det och att drottning Silvia invigde, tillägger Jenny Lennhammar.

De tillhör båda regionens projektgrupp inför årets upplaga, som infaller 5-8 juni. Öltält i hela Visby innerstad finns inte i planerna den här gången – men en folkfest ska det bli ändå.

– Vi har tre stora kulturscener, då flera delegationer från de andra städerna tar med artister. Dessutom ska vi involvera gotländska kulturgrupper – och det blir även några hitresta större dragplåster, berättar Josefine Eriksson, som också arbetar i projektet.

Kan du avslöja något av dem redan nu?

– Nej. Ganska snart kommer vi nog att gå ut med det, men vi kan redan nu bekräfta att det kommer bli helt gratis.

undefined
Arkivbild från konserthyllningen till Pugh Rogefeldt i juni 2023. Vilka som ställer sig på Almedalens scen kommande sommar återstår att se.

Dessutom blir det en stor marknad, längs både Strandgatan och Cramérgatan – varav den sistnämnda stängs av dessa dagar, precis som under Almedalsveckan.

Här kommer man kunna ta del av mat och kultur från andra delar av Hanseförbundet, vars moderna upplaga består av nästan 200 städer i 16 europeiska länder.

Ett annat inslag är att Gotlands UF-företag under våren får tävla om några välexponerade marknadsplatser, där de kan saluföra sina produkter.

– Man kan säga att det här har tre olika ben. Dels är det en stor konferens för alla Hansedelegater, dels har vi de här marknadsbodarna. Sedan ska det även bli en klassisk svensk sommarstadsfest – och där är vår ambition att den ska bli så bra att man önskar en fortsättning nästa år, summerar Christopher-Robin Maurin.

Sådana sommarfestivaler har haft svårt att rota sig i Visby – hur ska ni lyckas?

– Tidigare har de oftast velat ha en del av turistkakan, jag tror nyckeln är att man gör Visbys stadsfest för gotlänningarna i första hand.

undefined
Ett tidigt utkast till en evenemangskarta inför Hansedagarna. Mycket kommer att ske i närheten av Almedalen, men en scen byggs även på Stora torget.

Sedan finns här även ett folkbildningsuppdrag; själva historien kring Hansan ska också få plats. En del av det arbetet har redan inletts, bland annat genom arrangerandet av ”Hanselyftet” i november.

– Då fick skolor och äldreboenden historieinspirerad mat och skolorna hade fokus på Hansan i utbildningen. Även till exempel museet och Fenomenalen var involverade, berättar Josefine Eriksson.

Men till Hansedagarna vill man locka även de gotlänningar som inte har ett historiskt intresse.

– Alla kan komma, njuta av stämningen och träffa folk från de andra städerna, tycker Jenny Lennhammar.

– Kom dit, det blir kul! uppmanar Christoper-Robin Maurin.

undefined
Inne i Donnerska huset har gruppen ett eget rum, som man valt att kalla ”Hansekontoret”.

Region Gotlands budget för arrangemanget ligger kring elva miljoner kronor, men en stor del av utgifterna är interndebitering, samt lönekostnader för projektet som löper över flera år.

De internationella delegationerna betalar själva sina resor och sitt uppehälle och de större artisterna finansieras genom sponsorsavtal.

Mycket planering återstår alltjämt. Föreningslivet på ön blir en viktig spelare, då idel ideella krafter kommer krävas.

– Ja, vi behöver många volontärer! bekräftar Jenny Lennhammar.

undefined
Så här såg det ut när medaljarenan byggdes på Stora torget till Island Games 2017. Ö-spelen engagerade många gotlänningar, som också knöt nya internationella kontakter – det hoppas man få till även i sommar.
Prel. program

Detta är den preliminära stommen till programmet för Hansedagarna 2025, i Visby, som kommer att fyllas på och spikas under våren.

Torsdag 5 juni: Invigningsparad 19.30. Invigning i Almedalen 20.00.

Fredag 6 juni: Hansemarknad 11.00-19.00. Musik, dans och annan kultur på våra scener 11.00-22.00.

Lördag 7 juni: Hansemarknad 11.00-19.00. Musik, dans och annan kultur på våra scener 11.00-22.00.

Söndag 8 juni: Hansemarknad 11.00-14.00. Musik, dans och annan kultur på våra scener 11.00-14.00. Avslutningsceremoni 14.30.

De större ”dragplåstren” uppträder torsdag kväll, fredag eftermiddag/kväll och lördag kväll i Almedalen och på Stora torget. Därtill blir det mat, dryck, familjeaktiviteter, utställningar, guidningar, med mera, under hela evenemanget.

Källa: Hansedagarnas projektgrupp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!