Paret byggde sin spanska dröm själva

Ute är viktigare än inne, och en rejäl uteplats är prio ett. Det menar Visbyfamiljen som odlar drömmen om Spanien i en somrig altan, nästan lika stor som deras hus.

Paret byggde allt själva

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-06-23 05:15

Fladdriga bomullstyger, vita linnekläder och en kanna med sangria får den flödande solen att kännas exotisk. Det är inte heller så konstigt, för Ann-Sophie Enström bodde länge i Spanien där hon hämtat sin inspiration.

– Jag är bra på att rita, och Jonas förverkligar mina drömmar, säger hon medan hon häller upp den kalla drycken.

undefined
De byggde spanska altanen själva, med hjälp av instruktioner från Youtube. Ann-Sophie Enström har det spanska med sig, som i kombination med Jonas Janssons gotländska uttryck bildar en bra helhet.
undefined
Spanska smårätter, absolut alltid oliver och gärna ostar, serverade i vackra skålar kan bli en hel middag med lite pasta till.

Som 17-åring ville hon bort och lämna Gotland. Det blev high school i USA, innan hon utan att kunna ett ord spanska landade i Malaga.
– Jag blev kvar i tio år, studerade spanska på universitet och gick tre år på designskola i Marbella, säger Ann-Sophie Enström och berättar att det var under en semester hemma på Gotland för 20 år sedan som hon träffade sin man Jonas Jansson.

undefined
Altanen mäter 50 kvadrat och runt om löper trappsteg som bildar generösa sittytor. Ann-Sophie Enström och Jonas Jansson lever sitt liv för utemiljöerna de skapar tillsammans.
undefined
Den rosa Renaissance Lilo lyser mot det i övrigt vita ljusa i solen på altanen.
undefined
Gotländsk kalksten ger karaktär och stadga åt altanen.

När paret år 2010 hittade drömhuset i Visby var det faktiskt trädgården och möjligheterna utomhus som lockade dem mest.

– Inne var allting gult, köksluckor, väggar och skåp, säger Ann-Sophie Enström.

I dag består familjen också av Jazmine, 15, Maximilian, 13, och skälliga vitaminsprutan Julius. De samsas alla på 78 kvadrat inomhus. Altanen, som från början låg i markplan och bara var tio kvadratmeter, har höjts upp en nivå och byggts ut till 50 kvadrat. Med trappsteg som också bildar generösa bänkytor.

– Vi har byggt själva utan någon snickare. Det mesta går att lära sig och finns ju på Youtube, säger Jonas Jansson.

Att kompromissa, och att lyssna på varandra, gör att bygget tar lite längre tid. Det, är båda två helt ense om, är bara en fördel – eftersom de då hinner tänka igenom varje steg.

– Jonas gillar det gotländska, och jag det spanska. Vi blandar ihop det och den mixen blir bra, säger Ann-Sophie Enström.

undefined
Sangria i glaset och spanska influenser ger Ann-Sophie Enström och Jonas Jansson sommarfeelingen.
undefined
Krukor och korgar fylls sommartid med mängder av blommor. Dahlior är parets gemensamma favorit.
undefined
Rosa är en av de allra somrigaste färgerna, som här i blommande hortensior.
undefined
Nybakat bröd, kanske doppat i salt och olivolja som förrätt, är en riktigt aptithöjare.

När semestern infinner sig vill många passa på att förverkliga sina drömmar – somriga altaner kan få sin inspiration på Ann-Sophies Instagramkonto @annsophievisby:

– När vi öppnar upp altanen lever vi, då känns det som att själen får liv, säger hon.

Bästa tipsen för att inreda en altan är att leta på second hand och loppisar. Kuddar, filtar, dukar och andra textilier ger ett hemtrevligt intryck. Stora lerkrukor med hortensia, många olika nyanser av dahlior, pelargoner och en magnifik renässansros i ljuvliga rosa toner kompletterar. 

Med barn i huset är plockmat och spanska tapas uppskattat, serverat i somrigt porslin och gärna glas.

– Vi lever för det här, det är vår livsstil, och egentligen är det bara januari som är vår enda lugna månad, säger hon.

undefined
Somrigare blir det inte, menar Ann-Sophie Enström och Jonas Jansson, om att boa in sig utomhus i sin spanskinfluerade altan.
undefined
Jonas Jansson har en egen vrå längst bak i trädgården. Där får han odla helt efter eget huvud, som här ett nektarinträd som faktiskt ger stor mängd frukt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!