Historiska huset görs om – till toaletter

Huset i nordvästra delen av Tallunden har levt en undanskymd tillvaro i många år. Men nu finns planer för nytt användningsområde, och det väntas vara klart redan till sommaren.

Dubbeldörrarna blir entré för den tillgänglighetsanpassade toaletten.

Dubbeldörrarna blir entré för den tillgänglighetsanpassade toaletten.

Foto: Erik Daun

Visby2024-03-25 05:30

Visby hällarna 1:7, som området heter enligt fastighetsbeteckningen är parken som till vardags kallas för Tallunden. Mot Stenkumlaväg i nordöstra hörnet finns ett litet trähus med vit puts, gröna detaljer och plåttak. Det har på senare år använts som förråd, men ska nu renoveras.

För som bekant blåser förändringens vindar i Tallunden. Sommaren 2023 stod en uppdaterad version av lekplatsen klar. Och under 2024 fick lekplatsen ytterligare några attraktioner och samtidigt byggdes utegymmet om.

Ytterligare en efterfrågad nyhet i parken väntas bli färdig till sommaren. Nämligen offentliga toaletter. Två toaletter med skötbord, varav den ena blir tillgänglighetsanpassad. 

Något byggnadsår för det lilla huset i Tallunden finns inte dokumenterat. Däremot förkommer huset på en karta för första gången 1912. Något som tyder på att huset byggdes runt sekelskiftet.

Det finns heller inte mycket information om byggnaden nedtecknat. Hos regionarkivet finns en kortare text med titeln "Huset i Tallunden". Där står att en familj om tre personer bodde i huset under tidigt femtiotal. Huset ska även innan dess ha använts som hönshus.

undefined
Skisen från 1954 då man byggde om huset till en förskola.

Arbetet med att bygga toaletter i Tallunden startade redan 2022, bland annat har en antikvarisk förundersökning gjorts av Sandra Såger, byggnadsantikvarie vid Sawa antikvarier. 

– Det har inte funnits jättemycket dokumentation att tillgå. Det är nu när vi börjat gräva och riva i huset som vi har kunnat se att det varit tillbyggt i två etapper, minst. Det har gett en större bild, säger hon.

När man rev golvet i den nordligaste delen av huset fann man en mur som tyder på att en del är tillbyggd vid ett senare tillfälle. Vilket omformade arbetsförfarandet i huset.

– En utmaning är att som antikvarie vara ödmjuk inför att man måste säga stopp och pausa ibland. Så att vi inte gör något som kommer gå förlorat, det är en pågående diskussion under hela arbetet.

Enligt bygglovsansökan vill Region Gotland förvandla den nordligaste tredjedelen av huset till toaletter. Den tillgänglighetsanpassade entrén ska få en ingång från väster och den andra från nord eller öst. Huset kommer anslutas med kommunalt vatten och avlopp och uppvärmning kommer ske i form av golvvärme. Möjligheter att ansluta solceller till huset finns i beaktande.

– Det här har varit ett litet bostadshus, utan moderniteter som el och vatten, där människor bott en bra bit in på 1900-talet. Den här typen av enkelstugor berättar en hel del om hur folk bodde i Sverige förr. Vedspisen i mitten av huset vittnar också om det, säger Sandra Såger.

undefined
Murstocken och skorstenen i huset berättar en hel del om historien i huset.

I regionarkivet finns också bygglovshandlingar från 1954 där det går att läsa att: "Ett rum och veranda ställes till lekskolestyrelsens förfogande, övriga utrymmen disponeras av parkförvaltningen". Även ett område markerat för "Rastgård och lekredskap" finns med bland bygglovshandlingarna. Lekskola torde vara det vi i dag kallar för förskola. Hur länge en sådan bedrevs i Tallunden är inte känt. 

Ännu lite längre fram i tiden, 1968, finns ett protokoll från byggnadsnämnden där det går att läsa: 

"Från socialvårdschefen förelåg förfrågan angående möjligheterna att förlägga ett nytt ålderdomshem till Tallunden".

Ärendet skickades tillbaka till socialnämnden för "närmare utredning" gällande storlek och även hur en eventuell tillbyggnad skulle utformas. Några ytterligare handlingar om det tilltänkta äldreboendet finns inte i arkivet.

undefined
Under många år har huset använts som redskapsbod och förråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!