Fyndet gjordes redan i vintras, kring februari mars. Då gjorde länsmuseets personal upptäckten när de höll på med utgrävningarna under en restaurang på Stora torget.
Skelettdelarna skickades på datering till Uppsala universitet, som använder sig av den så kallade kol-14 metoden.
Exakt metod
Det är första gången som ett skelett som har hittats i innerstan på Stora torgets stenåldersgravfält har kunnat genomgå en så exakt datering.
- Det är nog det bästa av allt. Metoden togs ju fram på 1950-talet. Vi har nu fått en bra möjlighet att datera fynden eftersom metoden inte fanns tillgänglig när man tidigare haft utgrävningar där, säger Per Widerström.
48 benrester
Han säger att han ganska omgående insåg att det handlade om en barngrav, när man grävde bland avloppsrör som lades ner på 1920-talet. Man hittade 48 benrester och de skickades alltså på analys. Enligt analysen rör det som ett barn som var mellan sex och åtta år när det av någon anledning dog. Det har legat i graven sedan runt 3 200 år före Kristus, det vill säga i över 5 200 år.
- Det är lite häftigt att vi har fått en så exakt datering, säger Per Widerström.
Benresterna är nu tillbaka på ön igen. De ligger väl skyddade på Gotlands museum.
- Det blir nog inte aktuellt att vi lägger dem i en monter eller så. Men de är kul att ha och intressanta att ha kvar för framtida forskning, säger Per Widerström.
Topp tre lista
Barnskelettet hamnar på Per Widerströms topp trelista över fynden som gjorts under utgrävningarna av Stora torget.
Överst på Per Widerströms lista hamnar fynden av kloaksystemen under torget. Dessutom rankar han en träbinge högt.
- Den visar på att det satt hantverkare under medeltiden och sydde skor. En vardaglig syssla som "vanliga" personer och inte bara överklass hade nytta av, säger Per Widerström.