Hittade vapen på hotell – och man med skotthål i handen

Två män hemmahörande på fastlandet står åtalade misstänkta för grovt vapenbrott respektive ringa narkotikabrott. Detta efter att polis hittat vapen och droger på ett hotellrum i Visby. På torsdagseftermiddagen planeras förhandlingen i Gotlands tingsrätt att inledas.

En tomhylsa satt kvar i vapnet när polisen hittade det.

En tomhylsa satt kvar i vapnet när polisen hittade det.

Foto: Polisens förundersökning

Visby2024-10-10 05:01

Nyheten i korthet

  • Två män misstänks för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott efter att polisen hittat vapen och droger i deras hotellrum i Visby, hösten 2022.
  • Efter att en av männen ringt ambulans på grund av sjukdom, genomförde polisen en husrannsakan och upptäckte bland annat en pistol och narkotika.
  • Den sjuke mannen visade sig ha en skottskada i handen, och ett skotthål hittades på hotellrummet. Männen var tidigare incheckade på ett vandrarhem där blodfläckar hittades.

Det var hösten 2022 som de båda männen checkade in på ett hotell i Visby. Under kvällen uppges de ha varit ute och ätit, men under de tidiga morgontimmarna ringde en av dem ambulansen, då den andre tuppat av inne på hotellrummet.

När polisen och ambulansen anlände till hotellet var mannen vaken och uppgav att han inte ville ha vård. Han låg på golvet och hade handen i bandage, något som senare visade sig vara en skottskada.

Polisen genomförde en husrannsakan på rummet och hittade då bland annat en pistol, patroner, klockor och misstänkt narkotika. Inne på hotellrummet hittades även ett hål i taket, som efter teknisk undersökning bedömdes vara ett skotthål.

undefined
Ammuntion av kaliber .22 hittades i hotellrummet men även i den misstänktes bostad.
undefined
En tomhylsa satt kvar i vapnet när polisen hittade det.
undefined
Ett hål i taket på hotellrummet visade sig vara ett troligt skotthål. Ingen kula hittades dock.

”När den misstänkte greps av polis så var han i väldigt dåligt skick, sannolikt kraftigt påverkad av narkotika. I samband med gripandet observerades en trolig skottskada på den misstänktes högra hand”, står det att läsa i polisens förundersökningsprotokoll.

Den skadade mannen fick föras till lasarettet för operation. Senare väcktes åtal mot de båda männen. Den skadade mannen åtalades för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott, medan den andre åtalades för ringa narkotikabrott.

Vad männen gjorde med ett vapen på hotellrummet i Visby är oklart. Det gäller även omständigheterna för hur skottskadan uppkommit. Under torsdagseftermiddagen ska rättegången inledas i Gotlands tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!