Förra året gav Region Gotland 7,1 miljoner kronor i driftbidrag till kongresshallen. Utslaget på 365 dagar blir det nästan 20 000 kronor - om dagen. Som GA tidigare skrivit vill nu länsstyrelsen att Konkurrensverket ska granska bidraget. Granskningen välkomnas av den gotländska riksdagsmannen Gustaf Hoffstedt (M).
- Den är jättespännande, och det är lovvärt av länsstyrelsen att bredda sitt uppdrag till den här arenan, säger Gustaf Hoffstedt.
Bidraget till kongresshallen har ifrågasatts av Krögarföreningen, som menar att det snedvrider konkurrensen och gynnar operatören som bland annat driver nattklubb på Wisby strand.
Missnöje
Gustaf Hoffstedt tror att många andra gotlänningar också ställer sig tveksamma till bidraget. Även om dess syfte är att underlätta besöksnäringen som ger Gotland inkomster tillbaka.
- Då skulle ju domkyrkan som är ett större besöksmål också ha bidrag, säger han.
En handläggning på statliga Konkurrensverket i Stockholm kan ta månader. Den nya lagen om snedvridande konkurrens är två år gammal, och har hittills inte prövats i domstol.
Pressekreterare Jimmy Dominius på Konkurrensverket vill inte föregripa en eventuell utredning, men gör ändå kopplingar mellan kongresshallen på Gotland och några andra pågående rättsfall.
- I Kilsbergen i Örebro driver kommunen en konferensanläggning som nu ska säljas. På Kasino Cosmopol i Sundsvall subventionerade speldelen restaurangdelen, så att man kunde äta mycket billigare där än på de andra krogarna i stan, säger Jimmy Dominius och berättar om Sjöfartsverket som av liknande skäl nu måste sälja sin konferensanläggning på Arkösund.
Han menar att det inte nödvändigtvis måste vara en kommun som äger en anläggning för att det ska kunna ses som snedvridande konkurrens.
- Det är vem som har avgörandet och inflytandet som är det viktiga, säger han.
Vill slippa bidraget
På sikt hoppas Gustaf Hoffstedt att Region Gotlands bidrag till Wisby strand helt avregleras. Helst såg han att kongresshallen drevs marknadsmässigt av en privat aktör utan inblandning av regionen och skattemedel.
Viss förståelse har han ändå för att dagens modell har kommit till.
- Man måste kanske tumma något på grundläggande näringslivsprinciper, säger han.
Han menar att det annars kan vara svårt att få igång nya verksamheter som kongresshallen.
Särskilt orolig är Gustaf Hoffstedt inte över anmälan till Konkurrensverket. Han menar att det finns fler fall på snedvridande verksamhet som inte lett till några fällande domar.
- Jag är ändå mer upprörd över det avtal som rör Kallbadhuset. Jag tycker det är djupt otillfredsställande och socialpolitiskt upprörande att Region Gotland tjänar mer, ju mer sprit som dricks av 20-åringar som förfriskar sig på Kallis, säger han.
GA sökte i går regionstyrelsens ordförande Åke Svensson, men han var på semester.